fbpx

Ukrajinske oblasti preiskujejo 5600 vojnih zločinov ruskih sil; Ruske sile uničile letališče v Dnipru

Foto: Twitter

Ruska vojska je danes znova bombardirala letališče v mestu 569na vzhodu Ukrajine. Po navedbah lokalnih oblasti je popolnoma uničeno, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Rusija medtem po ugotovitvah britanskih obveščevalcev poskuša nadomestiti izgube s pomočjo že odpuščenega vojaškega osebja.

“Bil je nov napad na letališče v Dnipru. Nič ni ostalo od njega. Letališče in infrastruktura okoli njega sta uničena. Rakete kar letijo in letijo,” je na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave mesta Valentin Rezničenko.

Rusija medtem po ugotovitvah britanskih obveščevalcev poskuša nadomestiti izgube v svojih vojaških vrstah s pomočjo že odpuščenega vojaškega osebja. Prav tako naj bi poskušala rekrutirati sile v ruski separatistični regiji Pridnjestrska republika v Moldaviji.

Dim nad delom ukrajinske prestolnice, ki lezi na desnem bregu reke Dnipro (foto: sta)

Ni točno znano, koliko žrtev je v operaciji v Ukrajini, ki jo je začela 24. februarja, utrpela ruska vojska. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek priznal, da so ruske enote v Ukrajini utrpele znatne izgube, vendar ni navedel števila žrtev. Ukrajinska vojska je danes na Twitterju sporočila, da je bilo od začetka vojne ubitih najmanj 19.300 ruskih vojakov, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa. Zahodni viri ocenjujejo, da je v vojni v Ukrajini izgubilo življenje od 7000 do 15.000 ruskih vojakov.

Podatkov o izgubah ukrajinskih sil niso objavili, je pa ukrajinska generalna državna tožilka Irina Venediktova danes za Sky News povedala, da je bilo samo v regiji Kijev skupno 1222 smrtnih žrtev med civilisti. Kot je dodala, ukrajinske oblasti preiskujejo 5600 domnevnih vojnih zločinov ruskih sil, v katere naj bi bilo vpletenih okoli 500 predstavnikov ruske vojske in oblasti, vključno s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Guverner vzhodnega ukrajinskega območja Lugansk Sergej Hajdaj je danes obtožil ruske čete neselektivnega obstreljevanja z vsem razpoložljivim orožjem. “Težko topništvo, vključno s 152 milimetri. Minometi vseh kalibrov, večcevni raketometi, rakete, letalstvo. To je preprosto grozljivo,” je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal v pogovoru za spletni časnik Ukrajinska pravda.

Po njegovih besedah je ruska vojska obstreljevala vse bolnišnice v regiji Lugansk, trenutno naj bi obratovali le še dve, ki pa sta prav tako močno poškodovani. Hajdaj meni, da bo ruska stran kmalu začela večjo ofenzivo na vzhodu Ukrajine. “Gre za vprašanje dni,” je dejal za italijanski časnik Corriere della Sera.

Sara Kovač