Ukrajinske sile napredujejo proti jugu

Ukrajinski topničar (Foto: Wikimedijina zbirka)

Ukrajinske sile so se za več kot kilometer pomaknile proti jugu okupiranega ozemlja v smeri Berdjanska. Obenem izvajajo nadzor iz zraka, razminirajo območje, silijo sovražnika v uporabo ognja in izvajajo različne ukrepe idr. 

Ukrajinske sile so se na južnem delu fronte premaknile za več kot kilometer proti Berdjansku. Ukrajinska stran izvaja nadzor iz zraka, razminira območje, sili sovražnika v uporabo ognja in izvaja različne ukrepe. Rusi se silovito upirajo. Vendar pa Ukrajinci kljub temu utrjujejo položaje na novih mejah. V zadnjem času so ukrajinske sile v Berdjansku obstreljevale hotel, kjer so imele okupatorske sile svoje komandno mesto, kar je zadalo večje izgube vojaškemu osebju, poroča Polska Agencja Prasowa.

Med drugim je preminil general Oleg Cokov, ki je imel pod nadzorom enega ključnih delov fronte v Zaporoški regiji. Rusija na fronto sicer pošilja vedno starejše tanke. Na bojišče bi bili lahko poslani tanki iz časa Leonida Brežnjeva ali celo starejši od Vladimirja Putina. Med poslanci pa se pojavljajo celo predlogi, da bi odprli oddelek iz razstavljenih spomenikov. Na številnih podstavkih so tanki T-34, ki služijo kot spomeniki 2. svetovne vojne. Boljše oddelke pa Moskva usmerja v Bahmut, da bi utrdila položaje v mestu.

Domen Mezeg