fbpx

Umrl je najstarejši od bratov Castro

Foto: epa

V 91. letu starosti je umrl starejši brat nekdanjega in zdajšnjega predsednika Kube Ramon Castro. Za razliko od svojih svetu bolj znanih bratov, Fidela in Raula Castra, se je Ramon posvetil očetovi dediščini veleposestnika in je življenje preživel bolj ali manj na družinski kmetiji.

Bratje Castro so bili otroci španskega veleposestnika Angela Castra in njegove druge soproge Line Ruz. Angel Castro je imel poleg njih še dva otroka s prvo ženo. Vsi trije so obiskovali katoliške šole, mlajša brata sta šla kasneje študirat v Havano, Ramon pa je ostal na kmetiji v vasi na vzhodu Kube.

Tudi politično aktiven
Po ponesrečenem poskusu revolucije proti diktatorju Fulgenciu Batisti leta 1953 je Ramon Fidela in Raula obiskoval v zaporu in jima prinašal hrano ter cigare. Hranil ju je tudi, ko sta kot revolucionarja živela v kubanskih gozdovih. Revolucija leta 1959 je nato uspela in Fidel je prišel na oblast, na starejšega brata, s katerim sta si bila na videz zelo podobna, pa ni nikoli pozabil.

Ramon Castro je bil svetovalec na kubanskem ministrstvu za kmetijstvo, ustanovil je več državnih kmetijskih podjetij ter je uspel celo povečati proizvodnjo sladkorja na vzhodu Kube. Bil je tudi državni poslanec in ustanovni član kubanske komunistične partije. Cigare je začel kaditi pri 12 letih in se jim ni odpovedal do konca.

B. O., STA