fbpx

Umrl je svetovno znani pevec Prince

Foto: epa

Na svojem domu v Minnesoti je v 58. letu starosti umrl svetovno znani pevec Prince. Razlog smrti še ni znan. Prince je zaslovel v 80. in 90. letih ter velja za eno največjih glasbenih ikon. Svetovna javnost je ob novici o smrti šokirana, na njegovem posestvu pa se že zbirajo množice žalujočih oboževalcev. 

Kot poroča portal TMZ, je bila policija zgodaj zjutraj po ameriškem času obveščena o moškem, ki ni kazal znakov življenja. Na kraj dogodka, na posestvo pevca Princa, je bilo takoj poslano reševalno vozilo. Glasbenika so sicer v bolnišnico morali sprejeti že prejšnji teden. Zaradi tega je njegovo letalo tudi prisilno pristalo. A že naslednji dan se je Prince pojavil na koncertu in svojim oboževalcem zatrdil, da je z njim vse v redu. Zbolel naj bi za hudo obliko gripe.

”Z globoko žalostjo potrjujem, da je legendarni, ikonični izvajalec Prince Roger Nelson v starosti 57 let umrl v svoji residenci Paisley Park. Več podrobnosti o smrti še ni znanih,” je potrdila glasbenikova predstavnica za odnose z javnostmi.

Prince Rogers Nelson se je rodil 7. junija 1958 v Minnesoti, zaslovel predvsem v 80. in 90. letih. Znan je bil kot pisatelj, pisec pesmi, instrumentalist in igralec, njegov lik pa je zaznamoval glasbeno sceno več kot treh desetletij. V svoji karieri je prodal več kot 100 milijonov plošč.

V osemdesetih in devetdesetih kraljeval na glasbenih lestvicah
Svojo prvo pesem je napisal pri sedmih letih, prvi album z naslovom For You pa je izdal leta 1978. Že leto kasneje je izdal album z naslovom Prince. Uspeh hitov, kot sta ”Why you wanna treat me so bad?” in ”I wanna be your lover”, ga je izstrelil med zvezde in album je bil prava uspešnica. Izoblikoval se je v ikono, znano po kombinaciji funk, dance in rock glasbe. S skupino The Revolution je izdal verjetno najbolj znano skladbo ”Purple rain”, ki je bila predstavljena tudi v istoimenskem filmu.

Znan je po tem, da je vse svoje pesmi tako napisal, uglasbil, aranžiral, produciral, kot tudi zaigral. Poleg svojih hitov je napisal tudi nekaj svetovno znanih skladb drugih izvajalcev. Tako je njegovo ime podpisano pod skladbo ”Nothing compares 2 U” pevke Sinead O’Connor ter uspešnico ”Manic monday” skupine The Bangles.

V svoji karieri je izdal več kot 30 plošč. Leta 2004 so ga sprejeli v Hišo slavnih (Rock and Roll Hall of Fame). Zadnjo ploščo je izdal lansko leto, po izidu pa se je odpravil na svetovno turnejo. Nazadnje je na koncertnem odru stal prejšnji teden.

Odhaja vse več legend osemdesetih
Smrt Princa je glasbeno javnost pretresla le tri mesece po smrti Davida Bowieja in dobrih sedem let po smrti kralja popa Michaela Jacksona. Omenjeni trije so narekovali glasbene trende 80. in 90. let prejšnjega stoletja in izrazito vplivali na razvoj popularne glasbe tako v Združenih državah Amerike kot tudi drugod po svetu.

Svetovna javnost šokirana
Po socialnih omrežjih se je takoj po novici o glasbenikovi smrti vsul plaz sporočil svetovno znanih glasbenikov in igralcev, ki izražajo svojo žalost ob smrti Princa. Tako je na primer Justin Timberlake zapisal, da je popolnoma šokiran ”To ne more biti res,” je zapisal na svojem Twitter profilu. Med drugim so se na njegovo smrt že odzvali pevec skupine Kiss Gene Simmons, Simon Le Bon, Billy Idol,  Antonio Banderas, Chris Rock in Missy Elliot.

Na njegovem posestvu Paisley Park se že zbirajo množice oboževalcev.

Fotogalerija:

https://www.youtube.com/watch?v=F8BMm6Jn6oU

 

M. G.