fbpx

Univerza v Kentuckyju rasno segregira študente pri obveznem treningu “sramotenja belcev”

Foto: epa

Univerza v Kentuckyju je prihajajoče asistente izpostavila “treningom rasnega segregiranja”, na katerih je bila skupina belcev identificirana z rasnimi predsodki. To razkrivajo dokumenti, ki jih je razkril študent, ki je želel ostati neimenovan, saj se boji, da bi izpostavljanje prineslo negativne posledice za njegovo kariero.

Študent, ki je želel ostati anonimen zaradi strahu pred akademskimi posledicami, je priložil tudi spremno pismo in dokument s treninga, namenjenega samo belcem, z naslovom “Skupna rasistična vedenja in stališča belcev.”

Dokument so asistenti morali imeti ves čas pred seboj na svojih računalnikih, medtem ko so šli skozi ure in ure treninga, na katerem so se učili o domnevnih belskih “mikroagresijah” in soočali z obtožbami o domnevnem “belskem privilegiju”, sicer standardnih tehničnih terminih tako imenovane “rasne kritične teorije”, ki jo je Donald Trump prepovedal.

Bizarni dokument
V tem bizarnem dokumentu, kot piše Russia Today, med drugim piše, da “belci ne opazijo vsakodnevnih problemov, ki jih doživljajo črnci, zanikajo in racionalizirajo jih s tako imenovanim PLE – Perfectly Logical Explanations“. Termin naj bi izražal cinizem do logike in razuma v razpravah, češ, to ni stvar razuma, tega se ne da razumeti, to moraš preprosto sprejeti in dovoliti, da s treningom to ponotranjiš. Še huje naj bi bilo, tako dokument, da belci verjamejo, da so si zaslužili kar imajo, namesto, da bi se zavedali svojega privilegija.

Belske študente dokument tudi uči, da “prekinjajo in govorijo čez črnske študente, da pretiravajo o intimnosti odnosov s črnci in da vse to sledi iz tega, ker jih je po tihem strah, da jih ne bi imeli za rasiste“. Obenem pa naj bi ob tem početju imeli ponotranjene stereotipe o črncih in misel, da so belci boljši. Da gre za popolnoma zmeden dokument kaže tudi to, da belskim študentom očita, da se do črnskih vedejo bolj hladno in uradno.

ZDA študenti (Vir: RT: Foto: Posnetek zaslona)

Študenti so morali med treningi izpovedovati, katere vse “mikroagresije”, “po domače nesramnosti” do črncev počnejo sami in podajati predloge, kako bi lahko bivanje na univerzi manjšinskim študentom olajšali. Avtorji dokumenta so pojasnili, da je namen v ozadju ta, da belski študentje spoznajo, da se zavejo svojega domnevnega belskega privilegija.

Protislovnosti v dokumentu
Dokument smo poimenovali bizaren že zaradi njegove lastne narave same, toda k njegovi bizarnosti veliko dodajo tudi protislovni napotki “belskim privilegirancem”. V dokumentu tako istočasno najdete napotke o tem, kako se vesti do črncev, da bi jim bilo lažje in kako se črncem čim bolj izogibati, se “samosegregirati”.

Teorija spola in rasna kritična teorija skupaj
Pomočnica direktorja za izobraževanje osebja, Lauren, se je pod pismo – ki so ga sicer prejeli vsi študentje, a so ob tem dobili namig, da se naj udeležijo le tistih treningov oziroma dodatnega izobraževanja, ki ustreza njihovi identiteti – podpisala v jeziku teorije spola (she, her hers). Pismo je, čeprav so ga dejnsko prejeli vsi, na koncu veljalo le za belopolte študente.

Predsednik študentskega libertarskega gibanja segregacijo obsodil kot “nagnusno”
Predsednik študentskega libertarskega gibanja YAF (Mladi Američani za svobodo) na Univerzi v Kentuckyju, Patrick Bowman, je segregacijske treninge strogo obsodil in jih označil za nagnusne. Dejal je, da je to za šolo, ki se ponaša s svojo raznolikostjo korak v napačno smer. Univerza, ki je že v preteklosti počela vse kar je lahko, da bi preprečila ustanovitev izpostave YAF – ja v Kentuckyju, na vprašanja konzervativcev o segregacijskem režimu na kampusu ni odgovorila, niti podala razlage oziroma segregacijo obsodila ali pohvalila.

Pilatovska izjava vodstva šole
Vodstvo šole se je izognilo odgovornosti za svoja dejanja in podalo pilatovkso izjavo, v kateri so javnost obvestili, da “naj bi se veliko študentov obrnilo nanje v povezavi s tem, da naj nekaj naredijo glede rasnih krivic in rasne sprave”. Obenem seveda tudi niso pojasnili ne teorije ne metodologije za svojimi treningi. Ničesar niso pojasnili glede tega, kako naj bi rasno spravo doseglo to, da eno rasno skupino silijo, da ponotranji “samosovraštvo”.

Kentucky še zdaleč ni edini na vlaku “prebujenja”
Poleg Kentuckyja so s podobno segregacijsko politiko pričeli še vsaj Univerza v Michiganu in državna kalifornijska univerza. Prva je uvedla virtualne kavarnice, ločene za belo in ostale rase, kalifornijska državna univerza pa je že dalj časa vršila kampanje, v katerih so spodbujali pozitivno diskriminacijo pri izbiranju profesorskega osebja, promovirala ločene WC – je in podobno.

Aleš Ernecl