fbpx

Univerzitetna profesorica s Havajev: Univerze naj prenehajo zaposlovati bele heteroseksualne moške

Foto: University of Hawaii

Profesorica, ki poučuje na javni univerzi na Havajih, trdi, da bi morala univerza prenehati z zaposlovanjem belih heteroseksualnih moških.

Piper Harron, docentka za matematiko na javni univerzi na Havajih, zahteva, da “beli heteroseksualni moški” odstopijo s svojih položajev, ki jih zasedajo na fakulteti, češ da “dejanske rešitve zahtevajo obarvane ženske in trans osebe”. To pa je zapisala tudi v svojem spletnem dnevniku za American Mathematical Society. Hkrati s prstom kaže na delodajalce, naj nehajo zaposlovati belce, s tem naj bi naredili prostor za črne ženske in osebe, ki so spolno opredeljene kot “trans”.

Pravično, da belci odstopijo s svojih položajev?!
“Če ste beli ‘cis’ moški (kar pomeni, da se opredelijo kot moški in da so bili tudi ob rojstvu moškega spola – op. av.), bi skoraj zagotovo morali odstopiti s svojega vplivnega položaja. To je pravično, prosim, odnehajte. Pretežko? No, kot prvi korak vsaj izstopite iz odborov in zagotovite, da vas nadomesti ženska z barvo ali trans oseba. Nimate nobene v vašem oddelku? Kako šokantno,” je zapisala.

Harronova trdi, da je vsakdo, ki se ne strinja z njenim prepričanjem, da bi morali bele moške izriniti iz njihovih položajev, seksističen, rasističen in transfobičen.

Zaposlovanje belcev vidi kot nezasluženo nagrado
“Nehajte zaposlovati bele heteroseksualne moške (razen, ko je treba, da bi dobili/obdržali ljudi, ki niso beli heteroseksualni moški), dokler težava ne izgine,” je še zapisala. “Če mislite, da je to slaba ali neresna ideja, kažete svoj seksizem/rasizem/transfobijo.” Prav tako trdi, da zaposlovanje belopoltih moških služi zgolj za nagrajevanje tistih, ko so že nagrajeni v družbi. “Ko najamete nemarginalizirane osebe, ne podpirate le enega vlagatelja, ki vam je všeč, temveč nagrajujete osebo, ki je nagrajevana že vse življenje. Opravičujete sistem, ki omogoča, da je njegova uporabnost videti dobro. Niste nedolžni.”

Njene blodnje umaknjene
“Nočem vas prestrašiti, ampak statistično gledano ste problem. Vaša prisotnost,” piše o belopoltih moških. “Ne morem vam povedati, kaj je najboljša strategija, da nehate blokirati mojo pot. Jaz vas lahko samo prosim, da se mi umaknete s poti.” Njene blodnje so bile sicer kasneje izbrisane iz družbenih medijev, poroča Breitbart.

M. S.