fbpx

Uradna napoved: Letos vsaj 100 tisoč migrantov v Evropo po drugi poti

Ocenjujejo, da bo letos iz Libije v Italijo prišlo zagotovo vsaj 100 tisoč migrantov, špekulacije pa kažejo, da jih bi lahko bilo tudi do četrt milijona. Foto: epa

Martin Kobler, odposlanec Združenih narodov za Libijo, ocenjuje, da bo v države Evropske unije letos prišlo vsaj 100.000 migrantov iz Libije. Libija ima trenutno dve vladi in teroristično milico, kar pomeni izjemno nestabilne politične razmere.

V intervjuju za nemški Die Welt je pojasnil, da dejstva, da bo v Evropo letos prišlo veliko število migrantov, ni več možno spremeniti. Dokler bo stanje v Libiji tako nestabilno, se bo število migrantov na poti v Evropo le še povečevalo, pojasnjuje Kobler. Prišli bodo preko mediteranske poti, največ preko Italije.

V letošnjem letu je iz Libije v Evropo že prispelo več kot 24 tisoč migrantov.

Takšno stanje vlada v Libiji že več kot dve leti in upanja na hitro izboljšanje ni. Veliko delov Libije je pod nadzorom islamskih skrajnežev, pogosti so napadi na civilno prebivalstvo. “Islamska država je najbolj učinkovita vlada v Libiji,” stanje pojasnjuje Kobler. Več kot 2000 celic teroristične milice je s svojimi napadi že povsem izčrpalo libijsko prebivalstvo.

Islamska država, ki je zadnje obdobje v Siriji doživela nekaj bolečih udarcev, se je že popolnoma razširila na novem ozemlju v tej ogromni državi. Med tri in šest tisoč borcev IS že obvladuje veliko obalno območje v dolžini približno 300 kilometrov.

A. D.