Uradno potrjeno: Malezijsko letalo sestrelila ruska raketa

Razbitine malezijskega letala MH17 (foto: epa)

Leta 2014 se je zgodila usodna nesreča v času potovanja malezijskega letala na poti iz Amsterdama v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur. Vendar pa letalo na cilj ni nikdar prispelo, saj je strmoglavilo v vzhodni Evropi. 

Pred dvema letoma je v hudi nesreči letala tipa Boeing 777 življenje izgubilo 298 ljudi. Med letom se je letalo prelomilo, njegove razbitine pa so končale na območju vzhodne Ukrajine. Nesrečo naj bi povzročil raketni izstrelek, ves čas pa se je domnevalo, da so v primer vpleteni Rusi.

Orožje je ruskega izvora
Skupina mednarodnih preiskovalcev, ki združuje tožilce iz Nizozemske, Avstralije, Belgije, Malezije in Ukrajine, je za javnost sporočila, da je bil izstrelek izstreljen iz območja na vzhodu Ukrajine, ki ga nadzirajo proruski uporniki. Metalec raket, ki je zagrešil nesrečo, naj bi bil pripeljan iz Rusije na ukrajinska tla. V povezavi z dogodkom naj bi preiskali okoli 100 ljudi.

Foto: epa

Foto: epa

Sorodniki obveščeni o dogajanju
Kot poroča BBC, so bili sorodniki umrlih že obveščeni glede poteka preiskave. Preiskovalci naj bi svojcem preminulih zaupali, da je bilo orožje, ki je strmoglavilo letalo, pripeljano iz Rusije, kar naj bi dokazovali telefonski posnetki, fotografije, filmi in drugi viri. V lanskem letu je bilo sicer že navedeno, da je izstrelek ruske izdelave zadel malezijsko letalo, vendar še ni bilo znano, od kod je bil izstreljen. Tudi domnevni očividci naj bi trdili, da so videli, kako je bilo orožje pripeljano iz največje države sveta na okupirano območje.

“Slučajna” nesreča
Domneva se, da je do nesreče prišlo pomotoma, in sicer zaradi spopadov med tamkajšnjimi ukrajinskimi vladnimi silami in uporniki, ki naj bi jih skrivaj podpirala Rusija, zato naj bi se številne letalske družbe odpovedale preletom nad vzhodno Ukrajino. Kljub temu naj bi v tednu pred nesrečo to območje prečkalo kakšnih 900 letal.

D. M.