Uspešen preizkus medcelinske balistične rakete bo prispeval k večji stabilnosti odnosov s Pakistanom

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Indijska Organizacija za obrambno raziskovanje in indijsko obrambno ministrstvo sta sporočila, da je Indija v ponedeljek uspešno preizkusila svojo najmočnejšo jedrsko raketo. Po besedah obrambnega ministrstva je test pokazal veliko moč rakete, ki je bila izdelana doma, in bo kot taka služila kot svarilo.

Indijski premier Narendra Modi je preko družbenega omrežja Twitter sporočil, da so lahko Indijci ponosni na uspešni preizkus rakete in dodal, da bo izstrelitev pripomogla k večji strateški obrambni moči. To je bil do sedaj četrti uspešni preizkus medcelinske balistične rakete, s temi preizkusi so pričeli leta 2012, poroča ameriški CNN.

Raketo izstrelili v negotovem času
Do izstrelitve indijske rakete je prišlo sedaj, ko narašča negotovost zaradi razvijanja jedrskega orožja. Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden izjavil, da se bo Rusija zavzemala za izboljšanje jedrske zmogljivosti države, novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump pa se je preko Twitterja odzval z naslednjim stavkom: “Združene države Amerike morajo močno okrepiti in razširiti svoje jedrske zmožnosti, vse dokler svet ne bo prišel k pameti glede atomskih bomb.” Obe državi imata skupaj več kot 14.000 jedrskih konic.

Foto: EPA

Foto: EPA

Indija ima po podatkih Federacije Ameriških znanstvenikov med 100 in 120 jedrskih bojnih glav, kar je več, kot jih ima Severna Koreja in manj, kot jih ima Kitajska. Gre za primerljivo število raket, kot jih ima tudi Pakistan. Jedrski razvoj Indije je najbolj zaskrbljujoč za Kitajsko, saj ima najmočnejša raketa Agni-V doseg, ki je večji od 5.000 kilometrov. Po podatkih vojaškega analitičnega podjetja Jane je imel Pakistan kot tradicionalni nasprotnik Indije že pred Indijo raketo s tolikšnim dosegom, kot jo ima Agni-V.

Raketa bo pripomogla tudi k bolj stabilnemu odnosu s Pekingom
Nekdanji indijski vojaški polkovnik Ajai Shukla je povedal, da je bila Indija pred raketo Agni-V sposobna izstreliti raketo, ki je lahko dosegla le razdaljo do celinske Kitajske. Številni indijski analitiki verjamejo, da lahko raketa Agni-V povzroči stabilnejši odnos s Pekingom, in dodajajo, da bi morala Indija kljub temu, da raketa predstavlja učinkovito sredstvo za odvračanje, nadaljevati z razvojem konvencionalnih oboroženih sil. Jedrska vojna med obema državama je malo verjetna glede na to, da obe ohranjata doktrino, ki nalaga, da nobena izmed njiju ne sme prva uporabiti te sile.

N. Ž.