fbpx

V 82. letu umrl zadnji astronavt, ki je hodil po Luni

Foto: epa

Gene Cernan je bil poveljnik misije Apollo 17, ki je opravila zadnji pristanek na Luni. Skupaj s Harrisonom Schmittom in Ronaldom Evansom so 8. decembra 1972  z raketo Saturn odleteli v vesolje, kar je bila prva nočna izstrelitev s človeško posadko v zgodovini Nase.

Gene Cernan je zaradi zdravstvenih težav umrl v 82. letu. Bil je zadnji astronavt, ki je stopil na Luno in ki je 14. decembra 1972 zadnji zapustil Zemljin satelit. Cernan je bil poveljnik misije Apollo 17, ki je opravila zadnji pristanek na Luni. S  Harrisonom Schmittom in Ronaldom Evansom so 8. decembra leta 1972 z raketo Saturn odleteli v vesolje.

To je bila prva nočna izstrelitev s človeško posadko v zgodovini Nase. Evans je ostal v plovilu, ki je krožilo okrog Lune, Cernan in geolog Schmitt  sta pristala na tleh. Na Luni sta ostala tri dni, na njeni površini 22 ur. Pred potjo domov sta nabrala za okoli 100 kilogramov Luninih kamnov. Zadnji se je po lestvi v lunarno plovilo povzpel Cernan, ki je povedal, da odhajajo, kot so prišli, in če Bog da, se bodo vrnili z mislijo za mir in upanje za vse človeštvo. Pred odhodom je v Lunino površino zarisal inicialke svoje hčere Terese.

Eugene Cernan ob 40. obletnici prvega pristanka na Luni (foto: STA).

Eugene Cernan ob 40. obletnici prvega pristanka na Luni (foto: STA).

Cernan se je rodil leta 1934 v Čikagu, leta 1956 je na univerzi Indiane končal študij za elektroinženirja. Nasa ga je oktobra leta 1963 izbrala v svoj program za mornariškega pilota. Tri leta kasneje je pilotiral misijo Gemini 9 in bil drugi Američan, ki se je  sprehodil po vesolju. Sprehod je bil poln težav, zaradi intenzivnega znojenja je v dveh urah shujšal za šest kilogramov in se komaj vrnil v vesoljsko plovilo. Pot v vesolje ga je spet zamikala leta 1969, takrat z misijo Apollo 10, ki je bila predhodnica za Armstrongov pristanek na Luni in Cernan se je kasneje šalil, da je narisal kažipot zanj. Po letu 1973 se je pogajal s Sovjetsko zvezo za skupne vesoljske projekte. Leta 1976 se je upokojil in kmalu  ustanovil svetovalno podjetje. Delal je tudi kot televizijski analitik. Lani je bil o njem posnet dokumentarni film “Zadnji človek na Luni”.

Gene Cernan, ki se je zavedal, da bo obiskovanja Lune za nekaj let ali več konec, je kasneje povedal, da je dolgo časa razmišljal, kaj bi ob tej priložnosti povedal, da se vsaj približa slavni izjavi prvega človeka na Luni Neila Armstronga, ki je leta 1969 dejal, da je to majhen korak za človeka, vendar velik korak za človeštvo. Armstrong je umrl leta 2012. Cernan, ki je v vesolju preživel skupaj 566 ur in 15 minut, od tega 73 ur na Lunini površini, je  leta 2011 pozival kongres, da je treba obnoviti polete na Luno.

B. J., STA