fbpx

V afero Vatileaks se je ujel tudi Berlusconijev mlajši brat

Foto: Printscreen YouTube

Afera Vatileaks 2, ki jo je sprožila objava zaupnih dokumentov in informacij o finančni korupciji, krajah in nebrzdanem trošenju na Svetem sedežu, se širi. Vanjo naj bi se namreč prek ene izmed petih obtoženih v aferi Francesce Chaouqui ujel tudi mlajši brat nekdanjega italijanskega premierja Paolo Berlusconi.

Strokovnjakinjo za odnose z javnostjo Chaouquijevo, ki ji v Vatikanu sodijo zaradi izmaknitve tajnih dokumentov, zdaj preiskuje tudi italijansko pravosodje. Kot poročajo italijanski mediji, je policija preiskala stanovanje 33-letnice v Rimu.

Sumijo jo oblikovanja kriminalne združbe, katere cilj naj bi bil izsiljevanje uglednih posameznikov. Chaouquijeva, ki so jo zahvaljujoč dobrim povezavam z Vatikanom imenovali v komisijo za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža (COSEA), in njen soprog, strokovnjak za informatiko Corrado Lanino, naj bi bila stik s politiki in podjetniki, ki so se želeli sestati z visokimi člani kurije.

Zaupne informacije izkoristila za izsiljevanje
Chaouquijeva pa naj bi nato zaupne informacije izkoristila za izsiljevanje vplivnih ljudi, med katerimi naj bi bil tudi podjetnik Paolo Berlusconi, mlajši brat nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusonija.

Paolo Berlusconi je izdajatelj časnika Il Giornale, Chaouquijeva pa naj bi nanj pritiskala, naj odpusti vatikanskega poročevalca Fabia Marchesija Ragono. Slednji jo je namreč s svojimi prispevki v reviji Panorama spravil na slab glas.

Chaouquijeva naj bi Paolu Berlusconiju grozila, da bo razkrila skrivne informacije o njegovih odnosih z vatikansko banko IOR, če omenjenega novinarja ne bo odpustil. Ker Berlusconi tega izsiljevanja ni prijavil, je sedaj tudi sam tarča preiskav rimskih tožilcev, še poročajo italijanski mediji.

Strokovnjakinja za odnose z javnostmi naj bi imela sicer z družino Berlusconi tesne odnose. Španski prelat Lucio Angel Vallejo Balda, ki je zaradi afere Vatileaks 2 za zapahi v Vatikanu, naj bi po poročanju La Repubblice razkril, da je bila Chaouquijeva redna udeleženka razvpitih zabav Silvia Berlusconija.

STA, B. O.