fbpx

V Avstriji od danes v javnosti prepovedano nošenje burk in nikabov. Kazen 150 evrov!

Foto: epa

V Avstriji je danes začela veljati prepoved nošenja burke in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Ženske, ki jih bo ustavila policija in ne bodo želele razkriti obraza, bodo odslej kaznovane z denarno kaznijo 150 evrov.

Ženskam je odslej v Avstriji prepovedano zakrivati obraz v javnosti. To pomeni, da ne smejo nositi burke, ki v celoti prekriva obraz, in nikaba, pri katerem so odkrite zgolj oči. Tiste, ki na zahtevo policije ne bodo želele razkriti obraza, bodo odslej kaznovali z denarno kaznijo 150 evrov.

Avstrijska vlada trdi, da novi zakon prispeva k ohranjanju avstrijskih vrednot in spodbuja vključevanje v družbo, čeprav je tovrstna oblačila redko videti v javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Novo pravilo je del t. i. paketa integracijskih politik, ki jih uvaja avstrijski minister za zunanje zadeve in integracijo Sebastian Kurz, ki vodi tudi konservativno ljudsko stranko (ÖVP). ÖVP sicer vodi tudi v javnomnenjskih anketah pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 15. oktobra. Enaintridesetletni zunanji minister pa bi lahko ob zmagi stranke postal avstrijski kancler, ki se med drugim zavzema za omejevanje priseljevanja in naraščajoče islamizacije.

Kot prva je leta 2011 zakrivanje obraza v javnosti prepovedala Francija, sledili sta ji še Belgija in Bolgarija. Nizozemska je prepovedala nošenje tovrstnih oblačil v javnih zgradbah, Nemčija pa za javne uslužbence in pripadnike vojske na dolžnosti, še navaja dpa.

Julija je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da so takšne prepovedi zakonite.

J. F., STA