fbpx

V Avstriji se je začelo širše množično testiranje na novi koronavirus

Dunajčani čakajo v vrsti za množično testiranje na covid-19 (foto: EPA)

V Avstriji se je danes začelo širše množično testiranje na novi koronavirus, in sicer na Dunaju, na Tirolskem in Predarlskem. Kot prve so sicer na testiranje s hitrimi antigenskimi testi že v začetku tedna pozvali prebivalce manjše občine Annaberg-Lungötz v zvezni deželi Solnograško.

Po poročanju avstrijskih medijev so se na Dunaju in v Innsbrucku davi nabrale dolge vrste ljudi, ki čakajo pred mesti za testiranje.

Na Tirolskem in Predarlskem bo testiranje trajalo do nedelje, na Dunaju pa do 13. decembra.

V prestolnici bodo na voljo tri mesta za testiranje, nameravajo pa odvzeti po 150.000 vzorcev na dan. Na Tirolskem je predvidenih 297 mest za testiranje, od tega naj bi jih bilo danes odprtih 130. Na Predarlskem pa bodo testiranje izvajali na 80 mestih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Množično testiranje na covid-19 v Avstriji (foto: EPA)

Ostalih šest avstrijskih zveznih dežel naj bi množično testiranje na novi koronavirus začelo konec prihodnjega tedna. Prva med njimi bo Gradiščanska, kjer bodo začeli prebivalce testirati prihodnji četrtek.

Vlada na Dunaju upa, da se bo testiranja udeležilo več milijonov ljudi. Testiranja bodo ponavljali, pri čemer bo ključno obdobje po božiču. Cilj testiranja je odkriti tudi okužene brez simptomov in tako prekiniti verigo okužb.

Demokracija