fbpx

V Avstriji zmaga ljudski stranki: 31-letni Sebastian Kurz bo postal najmlajši voditelj v Evropi

Sebastian Kurz (Foto: epa)

Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov, 31,5 odstotka, dobila ljudska stranka (ÖVP), sledijo ji socialdemokrati (SPÖ) s 27,1 odstotka ter svobodnjaki (FPÖ) s 25,9 odstotka, kažejo projekcije volitev, ki jih objavlja avstrijska televizija ORF po prešteti polovici glasov. To pomeni, da bo Evropa najverjetneje dobila najmlajšega voditelja, to bo postal 31-letni Sebastian Kurz.

Stranka Neos je glede na projekcije dobila 5,1 odstotka glasov, Zeleni 3,9 odstotka, lista Pilz pa 4,4 odstotka. Meja za vstop v parlament je sicer pri štirih odstotkih. Prve projekcije so sicer kazale, da so se svobodnjaki uvrstili na drugo mesto, pred socialdemokrati.

Ljudska stranka Sebastiana Kurza, ki bo najverjetneje postal novi avstrijski kancler, naj bi imela v parlamentu 63 poslancev. Svobodnjaki Karla-Heinza Stracheja naj bi jih dobili 51, socialdemokrati dosedanjega kanclerja Christiana Kerna pa 53. Neos naj bi imel devet poslancev, lista Pilz pa osem.

ÖVP bo očitno precej izboljšala rezultat zadnjih volitev leta 2013, ko je dobila 24 odstotkov glasov. Rezultat so izboljšali tudi svobodnjaki. Precej so rezultat poslabšali Zeleni, ki so pred štirimi leti prejeli 12 odstotkov glasov, zdaj pa jim projekcije kažejo, da utegnejo celo izpasti iz parlamenta.

Dosedanji vodja avstrijske diplomacije Kurz bo z 31 leti verjetno postal najmlajši premier v Evropi. Pred volitvami sicer ni izključil nobene koalicijske možnosti, a najbolj verjetno se zdi, da bo v koalicijo povabil svobodnjake. Ti bi tako v vlado na Dunaju vstopili prvič po letu 2000.

Sebastian Kurz (Foto: epa)

Za vstop v 183-članski nationalrat se je potegovalo rekordnih 16 strank, čeprav nekatere od njih niso nastopale na zvezni ravni, ampak samo v posameznih deželah. Volilno pravico imajo avstrijski državljani, ki so na dan volitev starejši od 16 let. Po zadnjih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je volilnih upravičencev 6,4 milijona.

Vodja svobodnjakov Strache je po zaprtju volišč že napovedal, da so se pripravljeni pogovarjati z vsemi o oblikovanju koalicije. Kurz bi lahko vnovič sestavil tudi veliko koalicijo s socialdemokrati, a je po desetih letih napornega skupnega vladanja in razpadu koalicije letos spomladi to manj verjetno. Kern je sicer v soboto še enkrat opozoril pred nevarnostjo desne vlade na Dunaju, češ da je Avstrija na najpomembnejšem razpotju v zadnjih desetletjih.

Končne uradne rezultate bodo objavili v četrtek, 19. oktobra, ko bodo prešteli še glasovnice, prispele po pošti. Letos so za glasovanje po pošti poslali rekordnih 890.000 glasovnic, njihovo štetje pa bodo začeli v ponedeljek.

D. Č., STA