V azilni center priletela ročna granata

Nemška policija (foto:epa).

Neznanci so ponoči v kraju Villingen-Schwenningen na jugozahodu Nemčije vrgli granato na azilni center, v katerem je bilo okoli 250 ljudi. Ročna bomba sicer ni eksplodirala, saj so jo strokovnjaki pravočasno uspeli detonirati. V Nemčiji se po navedbah policije sovraštvo do migrantov in beguncev drastično povečuje.

Varnostnik azilnega centra je nekaj čez 1. uro ponoči na tleh pred vhodom opazil bombo in o opažanju takoj obvestil oblasti. Policija je evakuirala prostore v centru, zavarovala pa je tudi hiše v sosednjih ulicah, poroča Daily Mail.

Število nasilnih napadov na azilne centre se znatno povečuje
Policija je že pred dvema mesecema posvarila, da se med ljudmi množično širi sovraštvo do migrantov in beguncev. Nemški mediji in deželne vlade pa medtem navajajo, da se je število nasilnih napadov na poslopja, v katerih so nameščeni prosilci za azil, v lanskem letu v primerjavi z letom 2014 popeterilo, poroča BBC.

Večina napadalcev izhaja z območij, kjer stojijo centri za azil
Glede na raziskave novinarjev večina storilcev izhaja z območij, kjer stojijo napadena zatočišča za begunce, in naj ne bi bili povezani s kakšno vsedržavno mrežo desničarskih skrajnežev. A po ocenah notranjega ministra Severnega Porenja-Vestfalije Ralfa Jägerja ni mogoče reči, ali so tovrstni napadi načrtovani na samem kraju dogodka ali “medregionalno”, poroča STA.

N. K.