fbpx

V Belgiji padla vlada! Razlog? Marakeški sporazum o migracijah!

Charles Michel (Foto: Twitter)

V Belgiji je iz vlade zaradi sprejetja Globalnega dogovora ZN o varnih, urejenih in rednih migracijah (GCM) izstopila največja parlamentarna stranka Novo flamsko zavezništvo (N-VA). Tako ima po novem manjšinska vlada v Belgiji v parlamentu vsega 52 sedežev od 150. 

Kaže, da so manjšinske vlade to leto spet v modi. Namreč, potem ko so v N-VA belgijskega premierja Charlesa Michela opozorili, da če bo odletel v Marakeš in sprejel GCM, bo stranka zapustila vlado, se je grožnja po poročanju Guardiana izkazala za resnično.

Michel je odletel v Marakeš, N-VA pa je zapustila vlado. Zaradi tega je moral Michel na zagovor k belgijskemu kralju Filipu, od katerega je uspel dobiti dovoljenje za nadaljevanje dela manjšinske vlade, medtem ko je poslance v parlamentu pozval, naj se vzdržijo prenagljenih odločitev, ki bi vodile do predčasnih volitev.

Na eni strani Marakeš, na drugi rumeni jopiči
Redne parlamentarne volitve so napovedane za maj 2019. “Če nimamo besede v tej vladi … potem nima smisla, da nadaljujemo,” je odločitev o odhodu konservativne N-VA komentiral predsednik stranke Bart De Wever. Ravno tako so umaknili svoje ministre s položajev.

Rumeni jopiči protestirajo tudi v Belgiji (Vir: Twitter)

Kakor je videti, je padec vlade za Belgijo prišel ob najslabšem možnem času. Namreč, Michel se bo prisiljen soočiti z nezadovoljstvom Belgijcev, ki se čutijo izdane, kot tudi s protestniki rumenih jopičev, ki so se razširili po državi. Kako dolgo bo uspela manjšinska vlada delovati, je zgolj vprašanje časa, sploh ko pomislimo, da so v Belgiji sprejetju GCM nasprotovale tudi stranke v opoziciji, v kateri so tudi socialisti in zeleni.

Ivan Šokić