fbpx

V Beli hiši napovedali temo pogovorov pred današnjim virtualnim vrhom Biden-Putin

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik ZDA Joe Biden se bosta danes sestala na virtualnem vrhu, ki bo v znamenju varnostnih vprašanj, predvsem ukrajinske krize. Biden naj bi se o tej problematiki že pred tem pogovarjal z voditelji Velike Britanije, Nemčije, Francije in Italije. Skupaj so pozvali Rusijo, naj zmanjša napetosti in sprejme diplomacijo, Moskva pa je zavrnila govorice, da bi z vojsko želela napasti Ukrajino.

Predstavniki Bele hiše so že napovedali temo pogovora med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom na današnjem virtualnem vrhu, ki bo potekal prek varne video povezave, z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Biden naj bi izrazil skrb o dogajanju na ukrajinski meji in vojaškemu vpletanju Moskve, saj naj bi Rusija po navedbah RT ponovno kopičila svojo vojsko na rusko-ukrajinski meji. Moskva je zavrnila govorice, da namerava napasti svojo sosednjo državo.

Biden je prejšnji teden novinarjem dejal, da ne bo “sprejel nobenih rdečih črt” glede vprašanja Ukrajine. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da bodo voditelji razpravljali o “kriznem” stanju ameriško-ruskih odnosov na splošno, vključno z delovanjem diplomatskih predstavništev v vsaki državi. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je v četrtek v Stockholmu na Švedskem osebno sestal z ameriškim kolegom Antonyjem Blinkenom. Po poročanju Bloomberga so se diplomati med večerjo “pogovarjali” o Ukrajini.

Ruski zunanji minister Sergey Lavrov in ameriški državni sekretar Antony Blinken (Foto: epa)

Po navedbah STA naj bi Biden pred načrtovanim video srečanjem že v ponedeljek govoril z voditelji Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije, glavna tema pa je bilo ravno kopičenje ruske vojske na ukrajinski meji. Skupaj so pozvali Rusijo, naj zmanjša napetosti in sprejme diplomacijo, še posebej v okviru tako imenovanega normandijskega formata, ki je edini način za rešitev spora o Donbasu prek uresničitve sporazuma iz Minska.

ZDA in evropski voditelji enotno podpirajo ukrajinsko suverenost
Vsi so poudarili podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti ter se strinjali, da bodo ostali v stiku in se posvetovali s partnerji v Natu in EU o usklajenem in celovitem pristopu. Državni sekretar Antony Blinken pa je poklical ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Tudi slednji je Ukrajini podal neomajno podporo pri ukrajinski suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti. ZDA in zahodne zaveznice se pripravljajo na nove sankcije v primeru morebitnega ruskega napada na Ukrajino.

Sara Rančigaj