fbpx

V Bihaću za danes zvečer napovedan množičen protestni shod zaradi migrantov! “To je geto!” sporočajo ogorčeni meščani

Migranti nimajo osebnih dokumentov in jih nihče ne preverja. (foto: Twitter)

Za danes ob 18. uri je v Bihaću na osrednjem trgu sklican protestni shod meščanov, ki terjajo rešitev migrantske krize, izgon ilegalnih migranta iz Bihaća in preprečitev priliva novih migrantov v Unsko-sanski kanton, kamor spada Bihać, poroča portal Biščani.net.

Kot sporočajo, je situacija v Bihaću zelo resna, tako rekoč alarmantna. Bihać je namreč postal nekakšen geto. Dnevno pride vanj kar dvesto novih migrantov. V avgustu jih je prišlo 1.866, v septembru že 2.765, oktobra pa je priliv novih migrantov še bolj intenziven. V dogajanje se je vključil še železniški prevoznik, ki služi s prevozom migrantov iz Sarajeva v Bihać, povrh vsega pa se dogaja, da domači potniki, ki kupijo avtobusno karto za prevoz od Sarajeva do Bihaća, ne morejo dobiti mesta na avtobusu, na katerem se lahko migranti vozijo – zastonj!

Organizatorji protesta so prepričani, da z migranti nekdo zelo dobro služi. “To je največja trgovina z ljudmi na svetu,” pravi eden od organizatorjev, ki ob tem dodaja, da nihče od migrantov nima osebnih dokumentov.

Mnogim se je tudi iztekel 14-dnevni rok za vložitev zahteve za azil in bi jih morali zato deportirati nazaj v države, od koder so prišli. Vendar se oblasti ne zganejo. Vsi pa imajo mobitele in lahko brez težav najdejo pot do Bihaća. “Ne morejo živeti v centru mesta. To je tako, kot bi šli bivat v sarajevsko Narodno pozorište,” pravijo. Oblasti jim dopuščajo popolno svobodo in se lahko sprehajajo, kjer želijo, medtem ko morajo domačini za pot v Nemčijo dobiti vizum. Za to pa je odgovoren državni vrh, predvsem ministrstvo za varnost BiH.

Demokracija.si