fbpx

V Bosni in Hercegovini prevladuje strah, da bo država postala največji žep za migrante

Migranti v Veliki Kladuši (vir: twitter)

Migrantska kriza v Bosni in Hercegovini dobiva nove razsežnosti, tudi zahvaljujoč vizumski politiki Srbije in prizadevanjem hrvaške policije za zaustavitev ilegalnih prehodov državne meje.

Po zapisu na spletnem portalu mesta Bihać prebivalce skrbi, da bo migrantska kriza doživela nove razsežnosti. To pripisujejo temu, da migranti z lahkoto prečkajo srbsko-bosansko mejo, medtem ko Evropska unija napoveduje, da bo v sklopu nove varnostne strategije pričela pošiljati več policistov na zunanjo schengensko mejo, kot tudi hkrati povečala število deportacij.

Bošnjaki tudi opažajo, da v njihovo državo prihaja vse več Irancev, ki izkoriščajo vizumsko politiko Srbije; tako lahko v Srbijo priletijo brez vizuma in od tam naprej ilegalno potujejo proti Evropski uniji. Čeprav se je Bosna in Hercegovina odrekla postavitvi sprejemnih taborišč za potrebe EU, vse več migrantov prihaja v to državo.

BiH se bo napolnila z migranti z vseh strani
Vsi migranti so poslani v predele države, kjer so Bošnjaki večinsko prebivalstvo, medtem ko Hrvati in Srbi zavračajo sprejetje migrantov. Prav tako Bošnjake zdaj skrbi, da bi s sporazumom med Srbijo in Madžarsko k njim preusmerili nekaj tisoč migrantov, ki se sedaj nahajajo na medmejnem območju.

Migranti v Veliki Kladuši.

Posledično so na portalu izrazili strah, da bi se bošnjaški del napolnil z migranti iz Grčije, Srbije in drugih dežel, kar po njihovemu mnenju deluje “kot dobro uigrana tradicionalna strategija proti BiH”, saj Srbija spušča migrante, medtem ko Hrvaška krepi meje. Prav tako so izpostavili, da se že dolgo noben migrant ni poskušal neposredno prebiti iz Srbije na Hrvaško, saj so se migrantske poti preusmerile v BiH.

Demokracija