fbpx

V britanskih islamskih osnovnih šolah so se znašle knjige, v katerih je fizično nasilje sprejemljivo, če ženska zavrne spolni odnos

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Knjige, ki odobravajo nasilje v družini in v katerih je navedeno, da ženske nikoli ne bi smele zavrniti spolnega odnosa z možem, so se znašle med materialom, ki so ga financirale britanske islamske šole. Šolski inšpektor je sestavil seznam z vrsto najhujših primerov.

Urad, zadolžen za standarde v izobraževanju, je odkril knjigo v šolski knjižnici z naslovom “Ženske, ki si zaslužijo iti v pekel”, ki navaja, da ni primerno, da ženske ne ubogajo svojih mož in da  imajo visoke ambicije, poroča Times. V eni izmed knjig na drugi šoli je bilo mogoče prebrati, da ženska prav tako ne sme zapustiti hiše brez dovoljenja moža. Prav tako je mogoče prebrati navodila, da v primeru, če ženska ni poslušna, je to mogoče sankcionirati s fizičnim nasiljem.

Foto: iStock

Ženske imajo dolžnost, da izobražujejo otroke 
V eni izmed knjig je bil delovni list, ki ga je izpolnil bralec na šoli. Iz odgovorov je mogoče razbrati, da je učenec prepričan, da imajo ženske dolžnost, da izobražujejo otroke in jih vzgajajo kot muslimane, moški pa dolžnost, da varujejo ženske. V delu, ki obravnava vsakdanjik in odnose, je učenec zapisal, da so moški fizično močnejši in ženske čustveno šibkejše.
Šolski inšpektor je še posebej pod drobnogled vzel osnovne šole, ki dekletom dovoljujejo, da nosijo hidžab, saj je prepričan, da se je pojavil zaskrbljujoč trend. Inšpektorji načrtujejo, da bodo dekleta, ki nosijo hidžab izprašali, saj muslimanska vera od deklic pred puberteto ne zahteva, da se zakrijejo.
N. Ž.