fbpx

V Čečeniji brez milosti: Oblasti zahtevajo, da družine ubijejo homosekusalne otroke

Foto: epa

V ruski Čečeniji so družine homoseksualcev, ki so jih pahnili v taborišča ali obsodili na smrt pozvali, naj se jih znebijo. Čečenski predsednik Ramzan Kadyrov je nedavno izjavil, da bo do 26. maja oziroma na dan muslimanskega praznika ramazana tako rekoč iztrebil vse tamkajšnje geje. 

Ruska republika Čečenija je avtonomna, konzervativna in močno homofobna, večinsko muslimasnka provinca. Ta deluje pod okriljem voditelja Ramzana Kadyrova, ki je izjemen zaveznik predsednika Putina. Kadyrov je goreče predan homofobnim vizijam, z močno podporo zasebne milice ter muslimanske skupnosti, ki se ravna po šeriatskem pravu. Homoseksualnost v Rusiji celo v velikih mestih predstavlja velik tabu in ostaja stvar podzemlja, v krajih, kot so Čečenija in podobne konzervativne muslimanske province, pa ti ta deklaracija prinese smrtno sodbo. Ramzan Kadyrov je nedavno izjavil, da bo do 26. maja oziroma na dan muslimanskega praznika ramazana tako rekoč iztrebil vse tamkajšnje geje. To je homosekusalce navdalo z velikim strahom, v njihovimi družinah pa povzročilo ogročenje, ki je seglo tudi onkraj meja Evrope.

Moskovski časopis Noveya Gazeta in LGBT-aktivisti so prejšnji mesec razkrili, da je bilo več kot 100 potrjenih ali osumljenih homoseksualnih moških odvedenih v zaporniška taborišča, kjer so jih mučili ter tri celo ubili. Mučenje naj bi izvajali z elektrošoki ter udarci z vrvmi. Alvi Karimov, predstavnik predsednika Kadyrova, pa je vse navedbe zanikal s pojasnilom, da homoseksualcev v Čečeniji ni. Dodal je, da organom kazenskega pregona za ta problem ne bi bilo potrebno urgirati, saj bi njihove družine te osebe že same poslale v “kraj brez vrnitve”.

Oblast poziva naj sami ubijejo gejevske otroke
Eden izmed ujetnikov omenjenih taborišč je za France24 dejal, da Kadyrova oblast družine homoseksualcev poziva, naj v primeru “moralnega odstopanja” same ubijejo svoje otroke. Družinam dajejo priložnost, da same očistijo svojo čast, v nasprotnem primeru pa bodo krvavi posel opravili oni. LGBT-organizacija v Sankt Peterburgu je vzpostavila anonimno vročo linijo za pomoč žrtvam pri evakuaciji s tamkajšnjega območja. Območje Čečenije že vrsto let ni imelo novinarja ali aktivista, ki bi spregovoril o tej temi, saj je takšna omemba visoko tvegana in označena kot “želja po božji sodbi”. Situacijo v Čečeniji so sicer komentirale in obodile že številne tuje vlade, evropsko in ameriško ministrstvo za zunanje zadeve, Human Rights Watch in Amnesty International, vendar zgolj bistoumni komentarji ne bodo rešili grozljive situacije.

Z. V.