fbpx

V eksploziji na severu Rusije dva mrtva in štirje ranjeni

Eksplozija v Ruskem mestu (Foto: EPA)

Eksplozija balističnih testnih raket je ubila dva ruska državljana. Do eksplozije je prišlo med preizkušanjem reaktivnega motorja na tekoče gorivo. V eksploziji so se poškodovale še štiri druge osebe, na kraju dogodka pa so bile nemudoma reševalne službe. Tiskovna predstavnica lokalnih oblasti je priznala, da so zaznali kratek sunek v stopnji sevanja, rusko ministrstvo za obrambo pa je vztrajalo, da so bile ravni sevanja normalne.

Na vojaškem preizkusnem mestu na severu Rusije je v četrtek, 8. avgusta, eksplodiral raketni motor in ubil dve osebi. Poleg dveh mrtvih so bile med eksplozijo ranjene še štiri druge osebe. Po eksploziji raketnega motorja so v ruskem mestu zabeležili kratkotrajni padec ravni sevanja. Rusko ministrstvo za obrambo je za medije povedalo, da se je eksplozija zgodila med preizkušanjem reaktivnega motorja na tekoči pogon. Eksplozija se je zgodila v vojaški bazi blizu vasi Nyonoksa na severozahodu Arkhangelsk.

Nesrečam v Rusiji ni videti konca
Vseh skupaj je bilo poškodovanih šest vojakov in civilnih inženirjev, dva sta pozneje umrla zaradi poškodb. Omenjena nesreča je že druga zapovrstjo v manj kot enem tednu. V ponedeljek je namreč v skladišču streliva v Sibiriji izbruhnil požar, ki je povzročil ogromne eksplozije. Med nesrečo je bila ubita vsaj ena oseba, osem pa je bilo huje ranjenih, medtem ko so morali tisoče evakuirat iz svojih domov po eksploziji v regiji Krasnojarsk.

Eksplozija v Rusiji (Foto: Reuters)

Mestne oblasti so dejale, da so se do zdaj ravni sevanja v ozadju že popolnoma normalizirale. Država je še posebej občutljiva na uhajanje sevanja po katastrofi v Černobilu leta 1986, ki se je zgodila v nekdanji Sovjetski zvezi in je v zgodovino zapisana kot najhujša jedrska katastrofa vseh časov.

Mestne oblasti zanikale posledice eksplozije
Ksenia Yudina
, tiskovna predstavnica mestnih oblasti, je za tiskovno agencijo TASS povedala, da se je okrog dvanajste ure v mestu na severu Rusije Severodvinsk pojavilo sevanje. Mestne oblasti so sunek sevanja sprva zanikale. Po podatkih uradnikov je bilo leta 2017 v mestu Severodvinsk približno 185.000 prebivalcev.

Mesto izbruha eksplozije (Foto: DailyMail)

Vrsta naprave, ki je eksplodirala, ni bila razkrita medijem. Prav tako ni bil razkrit niti vzrok eksplozije. Ruski mediji poročajo, da se območje v bližini Nyonoksa uporablja za preizkuse orožja, vključno z balističnimi in križarnimi raketami, ki jih uporablja ruska mornarica.

Ministrstvo je za medije dalo izjavo, v kateri so dejali, da je med preizkusom reaktivnega motorja s tekočim pogonskim gorivom prišlo do eksplozije, v kateri se je zanetila oprema. Povedali so tudi, da je bilo zaradi nesreče poškodovanih šest uslužbencev obrambnega ministrstva. Dva specialista sta umrla zaradi hudih posledic eksplozije. Poleg tega so dodali, da so bile stopnje sevanja v bližini objekta normalne.

Pia Porenta