fbpx

V enem največjih napadov talibanov na afganistansko vojsko umrlo do 140 ljudi

Foto: epa

V petkovem talibanskem napadu na vojaško bazo na severu Afganistana je bilo ubitih več kot 100 afganistanskih vojakov. Napad je potrdilo tudi obrambno ministrstvo te še vedno nemirne države.

Tuji mediji poročajo, da je napad talibanov na vojaško bazo trajal več ur, končal pa se je s samomorilskim napadom dveh talibanov. Talibani so takoj po napadu prevzeli odgovornost za eno najhujših podlih dejanj v zadnjih letih.

Podatki o številu žrtev se med seboj razlikujejo: ameriška vojska pravi, da skupno število umrlih ni večje od 50, medtem ko Reuters poroča, da je ubiti vsaj 140 afganistanskih vojakov.

Napadli so v najbolj ranljivem času
Afganistanski predsednik Ashraf Ghani je že obiskal kraj napada, podrobnejši podatki pa kažejo, da so skrajneži napadli vojaško bazo z vozili in začeli streljati na tamkajšnje vojake, medtem ko so ti jedli večerjo in zapuščali mošejo po petkovi molitvi.

Foto: epa

Talibanski ekstremisti še vedno obvladujejo tretjino države
Američani po umiku iz Afganistana sedaj zagotavljajo le še usposabljanja za talibansko vojsko in zračno podporo za afganistanske enote v primeru bojevanj. Talibani so od umika tujih enot leta 2014 sicer sprožili več ofenziv, po nekaterih podatkih pa obvladujejo kar tretjino države.

C. Š.