V Estoniji odkrili spomenik žrtvam komunizma, v Sloveniji še vedno ne premoremo niti enega obeležja z omembo revolucionarnega nasilja

Foto: twitter

V Talinu so postavili spomenik žrtvam komunizma, na katerega so enega za drugim zapisali imena več kot 22 tisoč ljudi, ki jih je sovjetski režim pokončal v letih 1940-1990. V Sloveniji še vedno ni niti enega obeležja z omembo revolucionarnega nasilja in komunističnega genocida nad Slovenci, pobitimi med in po drugi svetovni vojni s strani titoističnega režima.

Spomenik žrtvam komunizma v Estoniji je razdeljen na dva dela: “potovanje” vzdolž temnega koridorja spomina, kjer so v spominsko steno vgravirana imena žrtev, in “hišni vrt”, bujni park okrog koridorja, ki simbolizira ljudi, ki so bili iztrgani iz miru svojega življenja in so umrli zaradi Stalinovih privržencev.

Spomenik žrtvam komunizma je nastal na zahtevo estonskega pravosodnega ministrstva, odkrit pa je bil ob 100. obletnici estonske neodvisnosti, ki so jo praznovali 23. avgusta 2018.

Istočasno z odkritjem spomenika so vzpostavili tudi spletno stran (www.memoriaal.ee), ki pomaga ljudem najti ploščo z imenom žrtve, ki jo iščejo. Del spomenika je namenjen tudi “vojaškim elitam in vojnim junakom”, 801 vojaku, ki so bili prve žrtve Stalinove represije leta 1940. “Ko obiščemo ta kraj, pomislimo na to, da za nas cena svobodne države ni abstraktna. Izguba svobode, ki je sledila po sporazumu med nacističnim in komunističnim režimom, je stala življenja več kot ene petine našega prebivalstva,” je povedal pravosodni minister Urmas Reinsalu.

Foto: Twitter

Estonska vlada pa si želi še več, poroča spletna stran Agensir. V njihovem načrtu je namreč “mednarodni muzej za žrtve komunizma” v Talinu. Spominsko obeležje in zbirka podatkov o žrtvah se še vedno dopolnjujeta, ureja pa ju fundacija Estonski inštitut zgodovinskega spomina. 

M. S.

 • Steiermark

  V Estoniji ne komandirajo več, rdeči in rusofilski oz. ruski zločinci, kot pri nas, jugosrbski in komunistični!
  Estonci so jih nagnali, tako kot mi jugovojsko, tudi vse oz. večino ruskih nacionalistov, pri nas pa jugosrbsko komunajzarski izmečki še naprej tlačijo in se bogatijo še naprej na naš račun! V Estoniji je vrednota, če si pripaden in zavezan narodu, njihovemu jeziku, kulturi in obsodili so rdeče kriminalce, ki so pravtako tuddi pri njih, pod komunističnim vodstvom ustvarili množična morišča – grobišča ….. Pri njih nemoreš prosperirati z ruščino, ki jim je bila vsiljena, saj imajo svoj jezik, katerega so jim odvzeli za časa ruske okupacije, pri nas pa razni opankarji, ki ne samo da nimajo spoštovanja do naroda, od katerega se okoriščajo, tudi jezika neznajo ter se izražajo v nei njeeekavščini……enostavno se nemorejo integrirati , kot musiji!

 • Antonius

  Estoncem gre spomenik lažje od rok, ker jih je moril sovjetski režim. Umorjenim Slovencem pa takega spomenika ni mogoče postaviti, ker so brat, brata Slovenca po Kardeljevi in Kidričevi direktivi in s pomočjo jugoslovanskega revolucionarno komunističnega Titoizma, morili tudi Slovenci.
  Smo pa, brez priznanja in opravičila, dobili Slovenci vsiljeni spomenik sprave. Politični dediči morilcev so se posmehljivo z njim še enkrat *spravno spravili* nad nedolžne umorjene.
  Celo ljubljanski nadškof Zore je sodeloval pri spravnem posmehovanju njegovim nedolžnim, umorjenim vernikom.

 • xtc

  Svetel primer za Slovenijo,vendar mora biti ob spomeniku tudi tabla z tistimi zločinci,ki so te umore naročili in tistimi,ki so jih izvajali z imeni in priimki-da narod ve kddo je žrtev in kdo zločinec.

 • Olga2345

  Slovenija ni imela uvoženega komunizma, ampak komunizem domačih lumpenoroletarcev, predvsem iz močvirja in bližnje okolice! Genocid, zločinci in njihovi potomci, opravičujejo z “naravnim pravom” (po Brglezu)!
  Zato je nujna povezava z državami žrtvami komunističnega nasilja in organizacija mednarodnega sodišča za komunistične zločine in kaznovanje zločincev! Zaradi nekaznovanosti zločincev in neopravljene lustracije (krivca Bučar in Peterle), se Slovenija spet pogreza v totalitarizem!
  Zaradi nekaznovanosti zločincev po drugi svetovni vojni in po razpadu juge, se je ponovila tudi krvava morija na Balkanu, saj so zločinci računali, da bodo ušli kazni!!!

 • Olga2345

  Tudi genocid nad muslimani so izvedli komunisti z Miloševićem in JLA! Komunisticni zlocinec in izdajalec Kučan je pri vsem sodeloval kot predsednik Slovenije!

  • Josip Broz Tito(УДБА)

   Olgica, tebe bodo pravi Muslimani iz Sirije “pojebali” in kamenjali. Edino to si zaslužiš. :)

   PS: Komaj čakam! :)

   • KP

    Lepo se obnašaj,čefutarček.

 • Josip Broz Tito(УДБА)

  Stranka SDS bi rada postavila spomenik “Slovencem”, kateri so klali Slovence in se borili v imenu Hitlerja. :)

  PS: Neverjetno! Vi ste bolani. :)

  • učko

   Ne, hočejo postaviti spomenik žrtvam, ki so jih pobili Stalinovi hlapci, hlapci največjega zločinca na svetu, za potrebe komunistične in sovjetske okupacije !!!!

   • Josip Broz Tito(УДБА)

    Vaš komentar dokazuje, da so vas premalo…… Vsi vemo, kaj. :)

    PS: Še je časa. :)

    • Fosa Stefan

     ponosen sem,

     da je bil moj oče domobranec DOM JE BRANIL

     ZELO ZELO PA BI ME BILO SRAM, DA BI BIL MOJ OČE , KUČAN, DOLNIČAR,
     NOVLJAN,….. ali da bi bila moja mama tetka iz ozadja

     likvidatorji Z vrha dobili informacije, da pobijajo brez sodb, tito kardelj,…

     TOVARIŠ KUČAN ALI VAS SPODNJI STAVEK KAJ GANE ALI BOSTE ŠE NAPREJ LAGALI IN

     KRADLI JA SEVEDA DISKREDITACIJA IN LIKVIDACIJA

     Obžalovanje in opravičilo

     “Noben normalen človek ne more biti ravnodušen po vseh teh dejanjih, in

     tudi jaz ne. Človeško je povedati resnico, se opravičiti in obžalovati za vse

     grozote,”

     tetka ali tebe kaj gane resnica in poštenost, VERJETNO NE, KER TI
     TAKIH BESED NE POZNAŠ, tudi v kumrovški šoli jih ne poznajo

    • KP

     Bravo,čefutarček. Sedaj pa naprej cesto pometat. Vsako delo je častno,a ne?

    • Clemen J.

     Sedaj boste vi na vrsti. Izdajalci slovencov

  • bubamara

   Res je čudno, da stoji ogromno spomenikov v čast ljudem, ki so posredno in neposredno krivi za umore na desettisoče ljudi. Hinavščina pa taka.

  • Fosa Stefan

   partizani, borci-norci, kako je bilo lepo biti 30,50 let ROBIN HOOD, od
   včeraj naprej pa lažnivec, morilec nedolžnih NEOBOROŽENIH LJUDI,
   OTROK,ŽENA,….

   borci norci se niso zavedali, da bo prava resnica prišla na dan, zato so počeli
   grozodejstva, za katera se zdrav normalen človek ne more spomniti. enačili so
   se z močjo BOGA, po argumentih in njih dejanjih so vsi borci-norci in vsi
   njihovi podporniki navadni PZDETI. tito, kardelj, mačekta (ta pzde ima spomenik
   od slovenske vlade,morilcu postavi oblast spomenik, da še bolj žali njegove
   žrtve, kakšna je ta oblast)(mimgrede pa zidarja ne smejo ali nočejo
   zapreti),… danes je pa še polno izdajalcev in pzdetov kot so kučan,
   klemenčič, jankovič, tomička, masleša,…..

   kako lahko 22 let stara oseba dobiva borcevsko pokojnino in kako je lahko
   borcev-norcev po 1945 letu več, ni med tem časom noben umrl

   dobrica čosič

   laž je NACIONALNI INTERES in temelj kolektivne narcisoidnosti in paranoje,
   ki zahteva močno državo, da nas varuje pred vsem? Predvsem pred iskrenostjo,
   resnico, svobodo in življenjem?

  • KP

   Kaj te brigajo slovenski problemi,bedak čefutarski?

 • soc

  V Estoniji so klali Rusi, tujci. V Sloveniji lastni bratje. Neprimerljivo. Zato se bo ideja plemenite NOB branila do konca privatizacije, pa še eno generacijo, za vsak slučaj. Na koncu je vedno denar… In v Estoniji ga je velika večina pri staroselcih, ne pri ruski vsiljeni populaciji,

 • ZatonMesecnikov

  Olga spodaj ima prav, v Sloveniji je bil komunizem deloma avtohton. Sem so ga zanesli Španski borci po porazu v Španiji, ki so bili internirani v Francoskih taboriščih. Nemci so jih po zasedbi Francije spustili domov, saj sta bili Sovjetska Zveza in Nemčija zaveznici.

  Z spinom imenovanim Protiimperialistična/Osvobodilna Fronta po vzoru od Kominterne predpisanih smernic za oblikovanje takšne Fronte, se je Partija postavila na čelo odporniškega gibanja. Največ so k temu pripomogli Nemci sami, s svojo mobilizacijo Gorenjcev in Štajercev. Ko so fantje uhajali po vzorcu iz Prve vojne imenovanega Zelenega Kadra v gozdove. Tam so si jih Komunisti prisvojili.

  Državljanska vojna med Komunisti in Antikomunisti je zahtevala 83.000 življenj med Slovenci, ki bi drugače preživeli, če se Komunisti ne bi pojavili. Ker če se Komunisti ne bi pojavili, tudi Antikomunistov ne bi bilo. Komunisti se leta 1945 ne bi obdržali v Sloveniji, če ne bi prišla takrat že jugoslovanska armada iz juga in če ne bi bilo Churchilove naivnosti. In ga je Maršal Broz nategnil, ko mu je ušel iz Visa, kjer je bil pod kontrolo.

  Po vojni je v 70tih letih nastalo gibanje, ki so ga vodili t.i. Poredni Mladinci ZSMS. Bil je privid neke demokratizacije, vendar le privid. Saj so ti Mladinci bili le partijski privesek, ki je hotel reformirati partijo, ker je izgubila revolucionarnega duha. In ga je partija dopustila. Kot neko konstruktivno kritiki, kot so radi rekli. Zato so ljudje dobili vtis, da gre za neko demokratičnost. Višek demokratičnosti so pa videli samoupravljalci v tem, da so lahko šli v Trst po džins, pa v Graz po Pamperse. Čehi pa niso smeli.

  Potem je bil pa samo nov dan Junija 1991. In reklo, pri nas je bilo pa drugač.

  • Josip Broz Tito(УДБА)

   Vi ste tako “sfukani”, da pišete take “nebuloze”. :)

   PS: Kakšni ljudje obstajajo……… Nimam besed. :)

   • ZatonMesecnikov

    A šta kaže Ćale Udbice o čojstvu Prve proleterske komunističke divizije?

   • Dostmamrecesijeinpičkarije

    Tebe Broza je sama nervoza.

   • KP

    Spizdi,opankar,nazaj v razvite kraje,na jug,v Vukojebino.

  • bubamara

   Tito iz Visa ni pobegnil ampak so ga Britanci odpeljali v pripor v Grćijo, kjer je čakal na usodo s strani zaveznikov. Zavezniki so mu dali priložnost, da zavlada yugi, če bo držal pkemena pod kontrolo. In jih je. Bratstvo i jedinstvo iliti batine za seljaka.

   • ZatonMesecnikov

    Po mojih podatkih se je švercnil jeseni 1944 k Sovjetom v Beograd.

    • bubamara

     Muzej na Visu ima drugačne podatke.

     • ZatonMesecnikov

      Lej marsikaj sem slišal. vendar google ne da nobenega zadetka. leta 1944 je bila Grčija še pod nadzorom armadne skupine E, ki se je umikala iz nje. Kolikor vem je bil interniran na Visu. Oziroma pod angleškim nadzorom.

     • bubamara

      Tako je. Vis je bil angleški otok. Tito pa je bil v priporu v neki luknji. Konec leta 44 je odšel na sestanek k Churchillu in Stalinu, kjer je dobil zeleno luč za priključitev Rdeči armadi pri osvobajanju Yuge. Kje so v muzeju našli podatek za pripor v Grčiji ne vem.

 • paza5393

  m︅е & m︅︅y p︅us︅s︅i︅︅еs m︅аk︅︅е а︅еw︅а︅k︅︅еd sh︅оt︅s – c︅о︅m︅︅е 4 s︅е︅x︅︅y p︅h︅о︅tо︅s︅е︅t ̩
  Ad︅︅d m︅e︅: s︅t︅e︅l︅︅e︅m︅a︅︅.︅c︅o︅m︅︅/︅p︅︅h︅︅o︅t︅o︅-︅︅8︅3︅4︅0︅2︅6

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Pri nas bodo postavili spomenik človekoljuba Josipa B(G)roza Tita. Kakšen spomenik žrtvam.