fbpx

V Evropi v vzponu “samomorilski” terorostični napadi

Foto:EPA

Evropski policijski urad Europol je v posebnem poročilu o nedavnih terorističnih napadih v ZDA, Franciji in NemčijI posvaril, da so na stari celini napadi “samomorilcev” v porastu, zadnji dogodki pa kažejo, da je tovrstne napade težko preprečiti. Europol je tudi poudaril, da je povezava med Islamsko državo in nedavnimi napadi šibka.

Europol domneva, da je motiv za nedavne samotarske napade najverjetneje iskati v duševni bolezni, poroča nemška tiskovna agencija Dpa. “Čeprav je IS prevzel odgovornost za zadnje napade, se zdi, da noben od štirih napadov ni bil načrtovan, logistično podprt ali izveden neposredno s strani IS,” je v poročilu opozoril Europol.

Napadalci so izrekali zvestobo Islamski državi
Napadalci so sicer izrekli zvestobo IS ali teroristični mreži Al Kaida, ki so v preteklosti muslimane, ki živijo na Zahodu, pozvali k izvedbi napadov.

35 odstotkov posameznikov, ki so med letoma 2000 in 2015 izvedli samotarske napade, je bolehalo za eno od duševnih bolezni, zato je moč domnevati, da bi se ti napadi zgodili v vsakem primeru, a so izbrali teroristično skupino zato, da bi dosegli večji pomen.

Po podatkih Europola je lani v EU v terorističnih napadih umrlo 151 ljudi, več kot 350 jih je bilo ranjenih. Aretirali so 687 osumljencev, od katerih jih je bilo 198 zapriseženih džihadistov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Fanatične manjšine so največja grožnja EU

"Fanatične manjšine so največja grožnja EU", je povedal Rob Wainwright, Foto: EPA

“Fanatične manjšine so največja grožnja EU”, je povedal Rob Wainwright, Foto: EPA

Leta 2015 je EU doživela teroristične napade z velikim številom žrtev. Skrbno načrtovani napadi odražajo grožnjo za EU s strani fanatičnih manjšin, s temelji na Bližnjem vzhodu in mrežo ljudi, ki so bili rojeni in vzgajani v EU,” je opozoril vodja Europola Rob Wainwright.

 

 


Ženske brigade IS so že v EU

Ženske bodo postale pomemben vojaški člen pri terorističnih napadih v EU,Foto: STA

Ženske bodo postale pomemben vojaški člen pri terorističnih napadih v EU,Foto: STA

Europol je še opozoril, da pomembno število tujcev, ki sedaj potujejo v Sirijo in Irak predstavljajo ženske, za katere se je izkazalo, da so “zelo uspešne pri novačenju, dokler so še v EU”.

“Te ženske so izurjene za rokovanje z orožjem, čeprav najverjetneje zaenkrat dejavno še ne sodelujejo v spopadih. Njihova vloga bi se lahko v prihodnosti spremenila, kar bi lahko vplivalo na naravo operacij IS v Evropi,” še opozarja Europol.

Sofija Pika Simič