fbpx

V Franciji otroci že pri treh letih vstopili v šolske klopi! Razlog? Islamski ekstremizem!

Foto: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je uvedel šolo za otroke že pri treh letih starosti, ker imajo otroci na ta način več možnosti za vključevanje v družbo. Zmanjšan občutek odtujenosti pa naj bi pripomogel, da se bo manj mladih preusmerilo v islamski ekstremizem.

Tudi v Franciji je bil v ponedeljek za številne malčke prvi šolski dan, le s to razliko, da z letošnjim letom v šolske klopi vstopajo že pri treh letih. Razlog pa sta preprečevanje islamskega ekstremizma in vključevanje v družbo, kar pomeni, da je Francija dodobra zavozila svojo družbo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pri starosti 3 leta vztrajal, ker naj bi imeli na takšen način otroci več možnosti za vključevanje v družbo. Zmanjšan občutek odtujenosti pa naj bi pripomogel, da se bo manj mladih preusmerilo v islamski ekstremizem. 29-letna mati Bouchra Touati je povedala, da je zelo vznemirjena, ker gre njen otrok v šolo že pri treh letih. “Vznemirjena sem, ampak hej, tako je.”

Foto: epa

S spremembo se niso strinjali vsi
Do letos so otroci v Franciji vstopali v šolo pri šestih letih. Številni starši so se proti spremembi borili, a jim ni uspelo. Po Macronovo so teroristični napadi posledica razdeljene družbe. Letošnji teroristični napadi so povod, da predsednik Macron želi oblikovati, kot sam pravi, prijazno šolo in izpopolnjeno novo generacijo, ki se ne bo prepuščala moriji.

Konservativna opozicija se je spremembam upirala, saj predsednik raje daje prednost socialnim vzrokom islamističnega nasilja in nasilja med mladimi iz priseljenskih družin kot pa svojim državljanom. Od 80. let prejšnjega stoletja velja v Franciji sistem, ki materam omogoča, da se v službo po porodu vrnejo čim prej. Kar pomeni, da gredo otroci v vrtec veliko prej kot v drugih delih Evrope.

Hana Murn