fbpx

V Franciji že konec julija četrti val epidemije?

Foto: epa

Francoski minister za zdravje napoveduje, da bi se Francija lahko že konec julija soočila s četrtim valom covida-19. Na svojem Twitter profilu je opozoril, da število okužb s covidom-19 ne upada več in ob tem poudaril na pomen ukrepov za zajezitev širjenja okužb in cepljenja proti covidu-19.

Se približujemo četrtemu valu prej, kot smo to pričakovali? Medtem ko so zdravniki za nalezljive bolezni na račun delta različice virusa covid-19 že nekaj tednov zaskrbljeni zaradi novega vala epidemije na začetku novega šolskega leta, je francoski minister za zdravje Olivier Véran v nedeljo opozoril na možnost, da se to lahko zgodi prej, kot smo to pričakovali do sedaj.

“Pet dni virus ne upada, spet je prišlo do povečanja okužb. Vse to zaradi različice virusa delta, ki je zelo nalezljiva,” je na družabnem omrežju Twitter zapisal minister. “Angleški primer kaže, da je val možen od konca julija. Lahko pa ga omejimo in omejimo njegov vpliv na zdravje ljudi: z ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, cepljenjem, testiranjem,” je dodal.

Različica delta je v porastu
O razlogih za zaskrbljenost je spregovoril tudi tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal. V pogovoru za France Inter je povedal, da se je v manj kot tednu dni epidemija spet vzpostavila. Različica virusa delta se je skoraj vsak teden podvojila, ta sedaj predstavlja 30 odstotkov vseh primerov, proti koncu junija je predstavljala 10 odstotkov vseh primerov. Vlada se sooča z “zelo hitrim” širjenjem te nove “zelo nalezljive” in “še posebej zaskrbljujoče” mutacije virusa, zato upe polaga na cepljenje.

Tako Attal kot tudi Olivier Véran še posebej pozorno spremljata razvoj različice delta pri njihovih sosedih Britancih, poroča Le Figaro. Ta posebej nalezljiva različica je 3. julija predstavljala večino vseh primerov – 97,53 odstotka novih primerov. Na francoskih tleh danes ta različica znaša 20 odstotkov primerov, je na začetku prejšnjega tedna povedal minister za zdravje.

Foto: epa

Ker virus ne upada več, je francoska vlada zaskrbljena. Po občutnem padcu  števila okužb  v zadnjih tednih, ki je zlasti omogočil ukinitev policijske ure in nošenje mask zunaj, je število novih primerov v nedeljo, 4. julija, prenehalo upadati. V bolnišnice so namreč sprejeli 7.913 bolnikov s covidom-19 (v soboto 7.912 in 8.986 prejšnjo nedeljo), vključno s 1.104 bolniki, ki so pristali v nujni negi (1.102 dan prej in 1.345 pred sedmimi dnevi).

Nina Žoher