fbpx

V Grčiji aretirali pakistanskega migranta zaradi podtikanja požara blizu vojaškega kampa

Podtaknjen požar v Grčiji, ki je zahteval 80 življenj in uničil več kot tisoč hiš (vir: twitter)

Grška policija je v sredo aretirala pakistanskega migranta, ki je skušal zanetiti požar blizu vojaškega kampa v Perami.

Perama je območje z visoko koncentracijo migrantov. Lokalna policija je za Voice of Europe potrdila, da so aretirali migranta pakistanskega rodu zaradi podtikanja požara blizu vojaškega kampa. Oblasti ga obtožujejo požigalništva.

Po informacijah lokalnih virov naj bi požigalec zanikal vse obtožbe in vztraja, da je samo “delal na tistem območju”. Obtožbe so še toliko resnejše, saj bi zaradi vročine in močnega vetra lahko prišlo do katastrofalnega uničenja, saj je v vojaškem taboru v Perami spravljena vojaška oprema.

Ni prvič, da so migranti netili požare
“Obstajajo močni indici in pomembni znaki, ki pravijo, da je šlo za požig,” je povedal minister za civilno zaščito Nikos Toskas na tiskovni konferenci. To ni prvič, da bi migranti netili požare.

Na Lezbosu so v migrantskem taborišču Moria prijavili več primerov požigalništva. Enega od primerov je v letu 2016 potrdila tudi Evropska pisarna za podporo migrantom. Velja izpostaviti, da se med številnimi ekonomskimi migranti, ki derejo v Evropo, skrivajo tudi teroristi.

Ogenj učinkovito orodje teroristov
Netenje požarov že dolgo velja za učinkovito orodje teroristov. Tako je že Al Kaida leta 2012 v svojem glasilu izdala podrobna navodila, kako zanetiti velike gozdne požare po ZDA, z navodili, kako izdelati tako imenovane “žerjavične bombe”. Tudi ISIS je zahteval od svojih rekrutov, da se s požigi borijo proti državi, v kateri se nahajajo. Ta metoda naj bi po trditvah ISIS “vnesla teror nad vse prebivalce države”, še posebej pogosto se uporablja v Izraelu.

Pakistanskega migranta so oblasti aretirale le nekaj ur zatem, ko je državo pretresla nacionalna tragedija, v kateri je življenje izgubilo 80 Grkov, požari pa so uničili več kot tisoč hiš.

Ivan Šokić