V Haagu izdali nalog za Putinovo aretacijo!

Obtožena Vladimir Putin in Maria Lvova-Belova. (Foto: epa)

Danes, 17. marca 2023, je predobravnavni senat Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu izdal nalog za aretacijo dveh posameznikov zaradi nezakonite deportacije otrok: Vladimirja Putina in Marijo Lvovo-Belovo. 

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je izdalo nalog za aretacijo Vladimirja Putina, ker naj bi bil odgovoren za vojni zločin protipravne deportacije otrok oziroma za njihovo protipravno preseljevanje z okupiranih območij Ukrajine v Rusijo. Zločini naj bi se dogajali na ukrajinskem ozemlju vsaj od 24. februarja 2022 dalje, poroča International Criminal Court

Obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da Putin nosi individualno kazensko odgovornost za navedena kazniva dejanja. Enake obtožbe letijo na Marijo Lvovo-Belovo, sicer Komisarko za otrokove pravice v uradu predsednika Ruske federacije, ki naj bi bila za kazniva dejanja soodgovorna.

Komisarka za otrokove pravice v uradu predsednika Ruske federacije Marija Lvova-Belova. (Foto: epa)

Po poročanju portala Index Ukrajina pozdravlja nalog za Putinovo aretacijo. Odzvala se je tudi Rusija. Marija Zaharova, tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva je dejala, da odločitve sodišča za njihovo državo, tudi s pravnega vidika, nimajo nikakršne veljave.

Domen Mezeg