fbpx

V Indiji iztiril vlak – najmanj 96 mrtvih in 150 poškodovanih

Foto: epa

Indijski policisti poročajo, da je vsaj 96 ljudi umrlo po tem, ko je iztirilo 14 vagonov indijskega hitrega vlaka v severnem delu zvezne države Uttar Pradesh.

Incident se je pripetil na vlaku Indore-Patna Express malo po tretji uri zjutraj po lokalnem času v bližini mesta Kanpur. Reševalci so si utrli pot skozi niz prepletenih vagonov z namenom, da se dokopljejo do poškodovancev in trupel. BBC poroča, da naj bi bilo več kot 150 ranjencev.

Krishna Keshav, potnica na vlaku, je za BBC povedala, da na začetku ni bilo jasno kaj je povzročilo iztirjenje potniških vagonov v bližini vasi Pukhrayan. “Okrog treh zjutraj smo se sunkovito zbudili, ko smo ugotovili, da je veliko vagonov iztirilo. Vsi smo bili v šoku, ko smo videli vrsto trupel in ranjencev.”

Največ žrtev je bilo v vagonih blizu motorja
Večina žrtev se je nahajala v dveh vagonih, ki so se nahajali v bližini motorja, ki je povzročil preobrnitev. Ker so bili vagoni močno poškodovani, so morali reševalci na mestu nesreče uporabiti težke stroje za izrezovanje, da so se dokopali do preživelih.

(Slika je simbolična) Foto: epa

(Slika je simbolična) Foto: epa

Višja uradnica na železnicah v Delhiju je povedala, da je še veliko potnikov ujetih. Poročevalec BBC-ja Sanjoy Majumder je povedal, da so reševalci pred nedavnim rešili nekaj preživelih, med drugim tudi dva otroka. Poleg reševalcev naj bi bili na kraju nesreče prisotnih tudi 250 policistov.

Pred nesrečo naj bi se vlak sunkovito ustavil
Eden izmed potnikov, katerega vagon ni iztiril, je povedal, da je vlak vozil z normalno hitrostjo. Po navedbah Satisha Kumarja naj bi se vlak sunkovito ustavil in nato malo pred nesrečo ponovno nadaljeval z vožnjo. 20-letna potnica Ruby Gupta, ki je bila na poti v mesto Azamagarh, kjer naj bi se 1. decembra poročila, še vedno išče svojega očeta, ki jo je spremljal na poti.

Indijski premier Narendra Modi je preko družabnega omrežja sporočil: “Iztirjenje vlaka Patna-Indore express je povzročilo hudo trpljenje. Moje misli so z vsemi žalujočimi družinami” ter dodal, da bodo v molitvah vsi tisti, ki so se poškodovali v tragični železniški nesreči.

Indijski minister za železnice je napovedal, da bodo odgovorni morali odgovarjati
Indijski premier je sporočil, da je že govoril z ministrom za železnice Sureshijem Prabhujem, ki je nastalo situacijo spremljal od blizu. Na svojem Twitter računu je Prabhu opozoril, da bodo sprejeti najstrožji mogoči ukrepi proti tistim, ki so odgovorni za nasrečo. Po njegovih besedah naj bi se preiskava nesreče pričela takoj, svojcem potnikov, ki niso imeli sreče in so v nesreči izgubili življenje, pa bo izplačano denarno nadomestilo.

Minister za notranje zadeve Rajnath Singh je sporočil, da ima indijska Nacionalna odzivna sila za nesreče nadzor nad reševanjem.

Indija ima četrto največjo železniško mrežo na svetu
Mesto Kanpur, kjer se je pripetila nesreča, ima veliko železniško križišče, preko katerega se vsak dan pelje na stotine vlakov. Približno 23 milijonov potnikov vsak dan uporablja mrežo železniškega prometa, ki je četrta največja na svetu.

Foto: epa

Foto: epa

Železniške nesreče so v Indiji precej pogoste, saj je velik del železniške opreme močno zastarel. Marca lani je v nesreči v zvezni državi Uttar Pradesh umrlo 39 ljudi, 150 pa je bilo ranjenih.

N. Ž.