fbpx

V Istanbulu naj bi streljal Kirgizijec – turške oblasti ga še vedno lovijo

Nočni klub Reina v Istanbulu Foto: STA

Osumljenec za napad v nočnem klubu v Istanbulu je še vedno na begu, turške oblasti pa so sicer brez podrobnosti sporočile, da so identificirale domnevnega napadalca.

Napadalec je v silvestrski noči vstopil v znani nočni klub Reina in med streljanjem ubil najmanj 39 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). Turška tiskovna agencija Anadolu je poročala, da so turške oblasti v okviru preiskave napada pridržale pet ljudi, ki so jih aretirali v turškem pristaniškem mestu Izmir. Skupno naj bi med 43 pridržanimi prijeli tudi ženo domnevnega napadalca. Osumljenec za napad je sicer še vedno na begu.

Nočni klub v Istambulu naj bi napadel 28-letni kirgizistanski  državljan Iakhe Mašrapov, ki naj bi se z ženo in dvema otrokoma preselil v mesto Konya na jugu Turčije. Po pisanju turškega dnevnika Hurriyet se je napadalec v Siriji boril za IS, v napadu v nočnem klubu pa je uporabil tehnike, ki se jih je naučil med sirsko državljansko vojno.

V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, je Islamska država  zapisala, da je napad v klubu Reina izvedel eden izmed ‘vojakov kalifata’. Napad je bil uperjen proti Turčiji kot odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku. Turčija je sicer članica mednarodne koalicije v boju proti IS v omenjenih državah, na čelu katere so ZDA. IS Turčiji očita, da s ‘svojimi letalskimi napadi in z obstreljevanjem’ preliva kri muslimanov v Siriji. Turčijo, v kateri živi večinsko muslimansko prebivalstvo, je v sporočilu tudi obtožila, da služi kristjanom.

Po navedbah turškega časnika Hürriyet je napadalec v nočnem klubu v Istanbulu izstrelil več kot 180 nabojev iz šestih nabojnikov. Priče so povedale, da je ljudi, ki so ležali na tleh,  namerno streljal v glavo. Po dejanju naj bi se preoblekel, očistil orožje, pomešan med gosti zapustil klub in se s taksijem odpeljal s prizorišča napada. Časnik Hürriyet je, sklicujoč se na obveščevalne kroge, še poročal, da obstajajo namigi, ki kažejo, da naj bi napad izvedla celica IS, ki je bila odgovorna za junijske samomorilske napade na istanbulsko letališče Atatürk, v katerih je umrlo 45 ljudi.

B. J., STA