fbpx

V Italiji aretirali moškega, ki je povezan s terorističnimi napadi v Parizu leta 2015

Foto: epa

Italijanska policija je aretirala 36-letnega moškega, ki je osumljen neposredne podpore storilcem terorističnih napadov v Parizu leta 2015. Alžirskega državljana, ki so ga oblasti v Bariju v ponedeljek pridržale, namreč obtožujejo sodelovanja v mednarodni teroristični organizaciji.

Osumljenec z imenom Athmane Touami naj bi pripadal teroristični skupini Islamska država, je sporočila policija. Obtožen je dobave ponarejenih dokumentov teroristom, ki so 13. novembra 2015 v francoski prestolnici sprožili usklajene teroristične napade.

V koncertni dvorani Bataclan, petih kavarnah v osrednjem Parizu in v pariškem predmestju Saint Denisu je bilo skupno ubitih kar 130 ljudi. Italijanske oblasti v Bariju so sporočile, da je osumljenec prestajal dve leti zaporne kazni zaradi posedovanja in izdelave lažnih dokumentov. Junija pa naj bi bil ta izpuščen na prostost.

Osumljenemu je bil zasežen telefon, za katerega policija pravi, da vsebuje dokaze o njegovem sodelovanju s teroristično organizacijo Islamska država in neposredni podporni dejavnostim storilcev pariških terorističnih napadov. Po poročanju La Repubblice je Touami osumljen, da je bil s svojima bratoma del džihadistične celice, ki deluje v Franciji in Belgiji. Aretirani naj bi bil v stiku z Belgijcem Abdelhamidom Abaaoudom, ekstremistom iz vrst Islamske države in glavno vodjo napadov v Parizu, pa tudi s Khalidom Zerkanijem, džihadističnim pridigarjem v Bruslju, ki je v Sirijo rekrutiral številne mlade muslimane kot džihadistične borce.

Srbeli za logistično podporo
Vloga Touamija in njegovih bratov je bila, da so ponarejali dokumente za teroristično organizacijo, s čimer so lahko zagotavljali logistično podporo in drugo pomoč, poroča Euronews. Francoski preiskovalni sodniki so ugotovili, da so imeli storilci napadov v Parizu 14 lažnih belgijskih osebnih dokumentov istega proizvajalca. Ponaredki so jim po mnenju francoskih sodnikov omogočili, da so se pripravljali na napade in zlasti najemali stanovanja, potovali po Evropi in s tem skrbeli za vzpostavitev teroristične celice ter dvigovali potreben denar.

Foto: epa

Touami je skupaj s svojima bratoma živel v bruseljski soseski Molenbeek in imel stike z Zerkanijem, ki je sedaj v zaporu, belgijski preiskovalci pa ga označujejo za “največjega rekruterja” džihadističnih borcev v državi. V odredbi o pridržanju piše, da je imel Touami tudi stik z Abaaoudom, ki velja za koordinatorja pariških napadov, in njegovega sostorilca Chakiba Akrouha.

Abaaoud in Akrouh sta bila ubita v policijski raciji pet dni po napadih. Iz odredbe je razvidno, da sta bila Touami in njegova brata od leta 2010 v stiku tudi z Amedyjem Coulibalyjem in Cherifom Kouachijem, dvema skrajnežema v prejšnjih napadih v Parizu januarja 2015, ki sta napadla judovski supermarket in redakcijo Charlie Hebdo.

Na tiskovni konferenci v Bariju je tožilec Federico Perrone Capano dejal, da je Touamijev brat Medhi v Belgiji prestajal 16-letno zaporno kazen zaradi povezanosti s teroristi, medtem ko je bil Lyes umorjen v Siriji. “Impresivno je, kako je bila družina Athmaneja Touamija … v stiku s subjekti, ki so bili večinoma obsojeni v Nemčiji, Franciji in Belgiji zaradi terorističnih zločinov,” je zatrdil Capano.

Nina Žoher