fbpx

V Italiji beležijo rekordno število okužb s covid-19! Razmere v bolnišnicah so kaotične!

Foto: epa

V sosednji Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 41 tisoč primerov okužb s covid-19, kar predstavlja rekordno število okužb v enem dnevu. Zabeležili pa so tudi kar 550 smrti. Temu primerno je kritično stanje v bolnišnicah, ki so prenatrpane s pacienti. Ker je le malo prostih postelj če čudi, da so parkirišča legendarnega dirkališča Formule 1 v Monzi pred kratkim preuredili v zdravstveno ustanovo.

Zaradi hitrega porasta okužb bosta tudi Toskana in Kampanija od nedelje naprej veljali za rdeči deželi. Piemont in Lombardija sta sicer med deželami, ki sta že bili določeni za “rdečo območje”, kjer so vrata zaprle prodajalne z nenujnim blagom.

V območjih, ki v Italiji veljajo za rdeča, morajo ljudje večinoma ostajati doma, izjemo predstavljata le odhod na delo ali obisk trgovine. Kdor se nahaja zunaj doma, mora pri sebi imeti dokument, kjer so navedeni utemeljeni razlogi za odhod od doma. Poleg trgovin z nenujnim blagom, morajo biti zaprti tudi bari in restavracije. Odprte tako ostajajo le trgovine z živili in lekarne, šolanje na teh območjih pa poteka na daljavo.

Bolnišnice so polne
Rodolfo Punzi, vodja oddelka za nalezljive bolezni v bolnišnici Cotugno v Neaplju, je dejal, da trenutno v bolnišnici Cotugno praktično nimajo več na voljo prostih  postelj. “Delamo intenzivno, se žrtvujemo in prevzemamo veliko odgovornosti.”  Razmere niso nič lažje drugje. Na enem izmed posnetkov, ki je zaokrožil po spletu, je bilo mogoče videti, kako prenatrpana je tudi druga neapeljska bolnišnica, na posnetku pa naj bi bilo mogoče tudi videti, kako na tleh kopalnice leži mrtev moški, poroča Euronews.

Foto: epa

“Nemudoma potrebujemo omejitve. Ne bi smeli priti do te točke, ljudje namreč umirajo,” je kritično poudaril minister za zunanje zadeve Luigi Di Maio. Drugi val koronavirusa se je v Italiji sicer pojavil nekoliko pozneje kot v drugih evropskih državah, saj so v avgustu in septembru poročali o manj dnevnih primerih okužb kot v drugih državah, kot sta Španija in Francija.

Nina Žoher