Policija na sledi teroristom: Enega prijeli v Italiji, v Belgiji pa štiri

Foto: epa

V soboto so policisti na jugu Italije aretirali Alžirca, ki ga Belgijci iščejo v okviru preiskave ponarejenih osebnih dokumentov, ki so jih uporabljali napadalci v terorističnih napadih v Bruslju in Parizu ter njihovi sodelavci. Belgijski policisti pa so pridržali štiri ljudi.

Osumljenca Djamala Eddineja Oualija so na podlagi evropskega zapornega naloga prijeli v mestu Bellizzi v južni regiji Salerno. Operacijo so skupaj izvedle protiteroristične in specialne enote policije, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročali mediji.

Štiridesetletnik je osumljen sodelovanja v kriminalni mreži, ki za nezakonite priseljence izdeluje ponarejene dokumenta. V Belgijo naj bi ga izgnali v prihodnjih dneh. Sum policije je vzbudil, ko je lokalni uslužbenec za migracije preverjal njegovo dovoljenje za bivanje. Moškega z istim imenom, ki je pripadal isti kriminalni mreži, je policija iskala od 6. januarja.

Zasegli fotografije, na katerih so bruseljski in pariški napadalci
V njegovi delavnici so nato zasegli več sto digitalnih fotografij, med njimi fotografije treh napadalcev, ki so načrtovali novembrske napade v Parizu, ter tudi Najima Laachraouija, samomorilskega napadalca z bruseljskega letališča.

Preiskava o tem, kako je Ouali prišel v Italijo, kot tudi o mreži, katere član naj bi bil, je v polnem teku, še navaja AFP.

V Belgiji pridržali štiri osumljence
Belgijska policija je zaradi suma povezav s terorizmom po 13 policijskih preiskavah, ki so jih dopoldne izvedli v Bruslju ter mestih Duffel in Mechelen na severu države, danes pridržala štiri ljudi, so sporočili z belgijskega državnega tožilstva. Med protiteroristično operacijo so prijeli devet ljudi, po zaslišanju pa so jih pet izpustili.

N. K., STA