V Italiji razglasili dan žalovanja za žrtvami potresa

Foto: STA

Današnji dan so v Italiji razglasili za dan žalovanja za žrtvami rušilnega potresa, ki je osrednji del države prizadel v sredo. V katedrali v kraju Ascoli Piceno bo potekala žalna slovesnost v spomin na žrtve potresa iz dežele Marke, ki se je bosta udeležila tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella in premier Matteo Renzi.

Danes bodo zastave na javnih zgradbah po vsej Italiji spuščene na pol droga. V kraju Ascoli Piceno bodo z državnimi častmi pokopali prvih 40 žrtev potresa. V potresu, ki je v sredo prizadel osrednjo Italijo, je po najnovejših podatkih italijanske civilne zaščite umrlo 278 ljudi, okoli 400 jih je bilo ranjenih.

Žalna slovesnost tudi v kraju Amatrice
ŽV torek naj bi žalno slovesnost za žrtve pripravili tudi v kraju Amatrice, ki ga je potres prizadel najbolj in kjer je življenje po zadnjih podatkih izgubilo 207 ljudi. Tudi tam pričakujejo premierja Renzija.

Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele, a je upanja, da bi jih našli, vse manj. Iz ruševin so doslej rešili 238 ljudi, njihove napore pa otežujejo popotresni sunki. Potem ko v deželi Marke ni več poročil o pogrešanih, se iskanje osredotoča predvsem na Amatrice. Župan Sergio Pirozzi je povedal, da tam pogrešajo še okoli 15 ljudi. Med žrtvami potresa je tudi več tujih državljanov.

A. R., STA