fbpx

[Video] V izgredih v Južnoafriški republiki med ropanjem trgovin umrlo že več kot 70 ljudi

Roparji v JAR (foto: EPA)

Južnoafriška republika gori. Ne zaradi visokih temperatur, temveč zaradi aretacije nekdanjega predsednika Jacoba Zume v petek, 9. julija 2021. V izgredih, ki so izbruhnili po državi, je umrlo najmanj 72 ljudi, zgorela je najmanj ena bolnišnica, medtem ko morajo lastniki trgovin braniti premoženje pred roparskimi tolpami s strelnim orožjem. Samo v stampedu v enem od trgovinskih centrov je umrlo 10 ljudi.

Južnoafriško republiko so po poročanju tujih medijev zajeli najhujši nemiri od odprave apartheida. Razlog, da domače prebivalstvo ropa trgovine, požiga bolnišnice in do smrti potepta ujete v stampedu, naj bi bila aretacija nekdanjega predsednika Jacoba Zume. Ustavno sodišče je po poročanju New York Times Zumo spoznalo krivega zaničevanja, saj se ni udeležil zaslišanja pred komisijo, ki je preiskovala obtožbe o korupciji. Zuma je obsojen na 15 let zaporne kazni.

Posnetki izgredov, ki so bili objavljeni na spletu kažejo gorečo bolnišnico v Durbanu, ter skupino trgovcev, ki je primorana streljati na tolpe roparjev. Johannesburška policija in vojska sta se na nastali kaos odzvali z metanjem svetlobnih granat in streljanjem gumijastih nabojev.

Najhuje naj bi bilo v provincah KwaZulu-Natal in Gauteng. V torek, 13. julija 2021, so ravno tako razdejali radijsko postajo ter v zaprtje prisilili več centrov za cepljenje proti covid-19. Številne smrti v provincah Gauteng in KwaZulu-Matal naj bi po poročanju Daily Maila bile posledica stampedov na tisoče ljudi, ki so kradli hrano, elektroniko, alkohol ter oblačila.

Policijski major general Mathapelo Peters je v izjavi za javnost v torek povedal, da oblasti trenutno preiskujejo 27 smrti v provinci KwaZulu-Natal in 45 smrti v provinci Gauteng.

Poleg pomendranih do smrti v stampedu lopovov, je Peters izpostavil, da je več smrti posledica eksplozije, s katero je skupina roparjev želela vlomiti v bankomate, več ljudi pa je podleglo strelnim ranam.

https://twitter.com/innospeakstruth/status/1414693227769311236

Izgredov pa oblasti navkljub aktivaciji 2.500 vojakov ni uspelo zatreti. Do sedaj je samo v provincah Gauteng in KwaZulu-Natal bilo aretiranih več kot 1.234 Južnoafričanov. Med njimi tudi več žensk, otrok in starejših.

Ivan Šokić