V Kaliforniji sprejeli zakon, ki bo staršem vzel otroke, če se se ti ne bi strinjali z izbiro njihovega spola

Foto: epa

Kalifornijski senat je sprejel najbolj kontroverzen zakon, ki bi lahko starše stal lastnih otrok. Zakon bo od staršev, ki se borijo za skrbništvo, zahteval, da “potrdijo” spol otroka, s katerim se otrok “identificira”, četudi je različen od biološkega spola. Odobriti in potrditi bo moral tako potrditev spola in zdravniški prehod, hormonsko terapijo, brez omejitev – sicer lahko izgubi skrbništvo nad otrokom. Zakon čaka še na podpis demokratskega guvernerja Gavina Newsoma. 

Predlog zakona, Zakon o opolnomočenju mladih transspolnih, spolno raznolikih in interspolnih (AB 957), ki ga je prejšnji teden sprejel senat in nato na strankarskem glasovanju še skupščina, narekuje, da morajo sodišča upoštevati “potrditev spola” pri otrocih. Zakon, ki bo kmalu stopil v veljavo, navaja, da morajo sodišča pri ugotavljanju “zdravja, varnosti in dobrega počutja otroka” upoštevati “potrditev staršev glede otrokove spolne identitete ali izražanja spola.” “Za zvezno državo Kalifornijo je sprejetje zakona prevzetno in nepremišljeno, povzročilo pa bo ogromno stiske,” je dejala Stella O’Malley, ustanoviteljica Genspecta, ki je znan kot kritik oskrbi za potrjevanje spola ter socialnemu in zdravstvenemu prehodu za transspolne osebe.

“Grozljivo: “V zadnjih 24 urah je kalifornijski senat sprejel ne enega, ne dva, ampak štiri zakone, ki so namenjeni odstranitvi otrok iz njihovih domov v vladne sisteme, kjer se lahko odrasli z njimi zasebno pogovarjajo,” je zapisal uporabnik X pod videoposnetek, kjer Pearsonova izpostavi kritično problematiko zakona.

Starši: To je napad na družino in otroke
To je stalen napad na družino in otroke, ki smo mu priča na tem zakonodajnem zasedanju in v zadnjih nekaj letih v Kaliforniji,” je za Fox News povedala Nicole Pearson, mama treh otrok in članica novoustanovljenega združenja “Zaščitimo otroke Kalifornije”. Sodnike je pozvala k resnemu premisleku in opozorila, da bodo posledice te politike katastrofalne. V intervjuju je izpostavila posledice v primeru konservativnih staršev, ki se ne bodo strinjali s “potrjevanjem spola” otrok, “način, na katerega beremo zakon, je, da to pomeni, da bosta oba ogrožala otrokovo zdravje, varnost in blaginjo … ali to pomeni, da bo država ugotovila, da oba ogrožata ali zanemarjata ali celo zlorabljata svojega otroka in odvzameta skrbništvo obema staršema? In če nihče od njiju potem ni ustrezen skrbnik, ta otrok postane oskrbovanec države,” opozarja.

Združenje za Zaščito otrok Kalifornije je nedavno razpravljalo o ključnih treh ukrepih, ki so tudi predlagane volilne pobude za leto 2024. Mladoletnikom bi preprečili prejemanje hormonskih terapij, šole bi morale obvezno obvestiti starše, če se njihov otrok odloči sprejeti spolno identiteto, ki ni tista, ki ustreza njihovemu biološkemu spolu. Tretja prepoveduje biološkim moškim, da bi tekmovali v ženskih športih. Pearsonova je ukrep med svojim nedeljskim razglasom označila za “nevarnega” in “neustavnega” in dejala, da bi politika lahko vodila starše do tega, da bi zanemarili druge možnosti, ki bi lahko pomagale njihovim otrokom, ki trpijo zaradi spolne disforije.

Slika je simbolična. (Vir: Pexels)

“V zvezni državi Kalifornija je več kot 9 milijonov otrok. AB 957 pravi, da je vsak izmed njih, ki gre skozi ločitev, katerih starši se prepirajo zaradi njih, katerih ves svet se ruši, njihova celotna identiteta – ne njihova spolna identiteta – njihova celotna identiteta se ruši, da moramo kot starši potrditi to zmedo … zmeda glede spola, zlasti v tem kontekstu, je klic na pomoč,” je dejala in dodala, da je v teh primerih otrokova zmedenost manifestacija stresa, tesnobe, depresije, vrste drugih psiholoških in duševnih čustvenih stisk, ki jih ti otroci v času separacije staršev trpijo. Reči staršem; ‘Potrdite ali izgubite svojega otroka’, je protiustavno, nezakonito, pravzaprav je nevarno, ker bo starše prisililo, da pogledajo stran in ne razmišljajo o drugih terapijah, ki bi jih otrok morda potreboval.”

Drugi, ki so bili zaskrbljeni zaradi posledic ukrepa, so se pojavili na družbenih medijih, vključno z odkritim računom Libs of TikTok, ki je to označil za “norost najvišje ravni”. Tehnološki mogotec Elon Musk je prav tako zadevo pretehtal in v petek na X zapisal: “Ta zakon je volk v ovčji koži. To dejansko pomeni, da če se ne strinjate z drugim staršem glede sterilizacije svojega otroka, izgubite skrbništvo. Popolna norost!”

Gre za zakon, ki bi starše docela omejil in jim preprečil, da bi svoje otroke vzgajali v skladu s svojimi globoko ukoreninjenimi prepričanji mimogrede, prepričanji, ki so jih tako kristjani kot nekristjani imeli za osnovne zakone narave in temelje civilne družbe še do nedavno. Vendar pa je to več kot le pravna dilema za ustavne učenjake in srednjake, ki se ukvarjajo s študijami spolov, gre za podlo dejanje in klasično demokratsko čustveno izsiljevanje. Levica vztrajno bije psihološko vojno proti svojim ideološkim nasprotnikom s komaj prikritimi grožnjami.

Tanja Brkić