fbpx

V komunistični Venezueli vse huje: Policija ubija lačne in revne protestnike ter otroke in ostarele

Foto: epa

Medtem ko mirni del sveta praznuje velikonočne praznike, se v glavnih mestih Venezuele dogajajo množični protesti, kjer režimska policija nasilno obračunava s protestniki. Opozicija je naštela vsaj šest mrtvih, med katerimi sta tudi 13-letni otrok in ostarela oseba.  

Številni shodi in protesti za končanje vladavine socialista Nicolasa Madura so doslej terjali šest nedolžnih žrtev. Vendar pa nasilje policistov nad protestniki, ki zahtevajo svobodo, demokracijo in konec revščine, ni ustavilo njihovih namer. Breitbart poroča, da je v četrtek v vsaki od 335 lokalnih skupnosti v državi prišlo do protivladnih protestov.

“Maduru moramo dati jasno vedeti, da ne more nadaljevati na takšen način,” je povedal eden od protestnikov in dodal, da bodo vztrajali kljub velikonočnim praznikom, saj se je za svoje cilje vredno boriti in je od tega odvisno njihovo življenje v prihodnjih letih.

V socialističnem raju so revni in lačni – kdo bi si mislil?
“Čas je, da prenehamo biti revni in lačni. Na ulicah bom vztrajal, dokler se ne znebimo te vlade,”
pa je dejal nek drugi Venezuelec. Vendar pa je z naraščanjem števila protestov naraslo tudi nasilje policistov. V nekaterih zveznih državah je policija že začela vdirati v domove znanih protestnikov, priče pa so potrdile tudi streljanje vojske v okna bližnjih stavb. Proti protestnikom so naščuvane tudi Madurove tolpe, znane pod vzdevkom ‘Colectivos’, vendar pa je nezadovoljnih državljanov čedalje več in so številčno močnejši od Madurovih plačancev.

Foto: epa

Proti venezuelskemu diktatorju se obračajo tudi njegovi nekdanji močni zavezniki. V torek je v kraju s trdo socialistično bazo San Felix prišlo do incidenta, v katerem so neznanci v Madura metali kamenje in jajca, državna televizija pa je morala celo prekiniti prenos. Madurova propaganda je napad sicer označila za “podporno gesto” in “dejanje ljubezni”.

C. Š.