fbpx

V letošnjem letu na kriznih območjih ubitih 57 novinarjev

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Organizacija Novinarji brez meja je zbrala podatke o žrtvah med novinarji po svetu. Med 57 žrtvami so večinoma lokalni novinarji. Devetnajst jih je bilo ubitih v Siriji, deset v Afganistanu, devet v Mehiki in pet v Iraku. Med žrtvami je tudi devet blogerjev in osem medijskih delavcev.

Letos je bilo ubitih deset novinarjev manj kot lani. Številni novinarji so namreč zbežali iz držav, ker so postale prenevarne. To so Sirija, Irak, Libija, Jemen, Afganistan in Burundi. Umik novinarjev s teh konfliktnih območij je ustvaril informacijske črne luknje, kjer vlada nekaznovanost.

Organizacija Novinarji brez meja je pozvala novega generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj imenuje posebnega odposlanca za zaščito novinarjev.

Novinarji brez meja menijo, da je padec števila smrtnih primerov tudi rezultat ‘terorja’, ki so ga vzpostavili ‘plenilci medijske svobode’. Ti samovoljno ukinjajo medije in natikajo nagobčnike novinarjem. V nekaterih državah, na primer v Mehiki, je to pripeljalo do samocenzure, s čimer se novinarji izognejo umoru. V Afganistanu je bilo vseh deset novinarjev ubitih namerno zaradi poklica, ki so ga opravljali, navajajo Novinarji brez meja v svojem poročilu.

Med novinarji 57 žrtev, devet blogerjev in osem medijskih delavcev.

B. J., STA