V luči slovesnosti v spomin na holokavst v Izraelu vroča kri: Ker so Vladimirja Putina povabili kot govornika, poljskega predsednika ne bo

Foto: epa

Izrael se je znašel v vlogi gostitelja Svetovnega foruma o holokavstu, ki obeležuje 75-obletnico osvoboditve nacističnega taborišča smrti v Auschwitzu iz strani sovjetskih vojakov. Kakorkoli, kljub pomembnosti takratnega dogajanja, je politika vrgla senco na samo slovesnost.

Delegacije 49 držav se bodo v četrtek popoldne udeležile glavnega dogodka v spominskem kompleksu Yad Vashem, da bi se spomnile na grozote holokavsta in izrazile zavezanost boju proti antisemitizmu.

Duda na slovesnost ne bo prišel
Poljski predsednik Andrzej Duda, se je odločil, da se slovesnosti ne bo udeležil, saj je bil ruski predsednik Vladimir Putin povabljen, da nastopi v vlogi govornika, medtem ko sam h govorniškemu odru ni bil povabljen. Duda bo tako spregovoril na poljski proslavi v ponedeljek. Pri tem je potrebno omeniti, da se je Poljska zapletla v ogorčen spor z Rusijo na račun vzrokov in posledic II. svetovne vojne.

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je na državniški večerji v sredo poskušal pomiriti strasti in politike pozval, naj prispevajo k oblikovanju prihodnosti in da naj zgodovino prepustijo zgodovinarjem. Izraelski mediji so zapisali, da bo to največje srečanje diplomatov v zgodovini države. Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanyahu se bo v okviru dogajanja mudil na vrsti  dvostranskih srečanj, med drugim se bo srečal s Putinom, ameriškim podpredsednikom Mikom Pencem in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Foto: epa

Dvorana naj bi bila premajhna
Številni VIP-ovci so glede kompleksa Yad Vashemk, kjer se bo odvijalo dogajanje, izrekli nemalo kritik, saj lahko glavna dvorana sprejme samo 780 ljudi. Ker je več kot polovica tega rezerviranega za gostujoče delegacije, se jih bo lahko udeležilo le delček od približno 100 tisoč preživelih grozot holokavsta, ki trenutno živijo v Izraelu, poroča Russia Today.

Sodeč po ocenah je bilo med II. svetovno vojno v Auschwitzu ubitih približno milijon Judov, ki so postali žrtev kampanje nacistične Nemčije za iztrebljanje evropskega židovstva, ki je sicer trajalo približno šest milijonov življenj. “Osrednja nacistična motivacija za tovrstno vojno je predstavljalo sovraštvo do Judov,” je v sredo na večerji izpostavil 95-letni zgodovinar in svetovalec  Yehuda Bauer in ob tem dodal, da je na svetu še vedno mogoče zaslediti podobna prepričanja.

Hana Murn

 • sodnikisozločinci

  Poljaki imajo prav. Katyna se ne sme pozabiti.

  • Lustrator Moderator

   In kaj ima putin s katynom…ali pa katyn s holokavstom

   • sodnikisozločinci

    Putin in Rusi imajo s Katynom ravno toliko kot Merkelca in Nemci s holokavstom.

    • sodnikisozločinci

     Zraven pa prištej še “padec” letala s poljsko vlado pri Smolensku. Ta “nesreča” za Poljake še ni zadovoljivo pojasnjena.

     • črnaovca

      Za Poljake morda ni toda mednarodna preiskava je jasno pokazala da so nesrečo zakrivili piloti ker niso poznali letališča. Neko zakotno vojaško letališče pač nima vse sodobne opreme in piloti bi morali vedeti kje bodo priostali. Krivda Rusov je v tem da so tam sploh pustili pristajati civilnemu letalu s tako pomembnimi potniki.

    • Lustrator Moderator

     Danes ziveci rusi imajo s katynom toliko kot danes ziveci nemci s holokavstom…nic
     Ne vem pa kaj ima to veze s holokavstom…govori se o slovesnosti v spomin na zrtve holokavsta…a mislis da je bilo med poljskimi castniki ubitimi v katynu veliko judov glede na to da je bila poljska prakticno drzava s segregacijo judov ze pred drugo svetovno vojno

 • Black_hawk

  Milijon Judov je bilo ubitih, potem je končno prišla RDEČA armada in jih osvobodila hehe vic stoletja.

  • sloven

   Samo tebi in tebi podobnim

   • Black_hawk

    Praviš demokracija ja, ampak pod rdečo zvezdo

    • sloven

     Pravim zivljenje vseeno pod cim

  • macon

   Poljskih Judov je bilo okoli 3 milijone ali 10% prebivalstva. Pobili so jih okoli 99%.

 • Anton

  Nevem zakaj še danes obstaja rek Preklet žid?

 • črnaovca

  Poljaki so bili med drugo vojno največje p sami so izdajali svoje sosede Jude.