V Moldaviji odjeknilo: “Evropa je Moldavija in Moldavija je Evropa”

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je obiskala Moldavijo. (Foto: epa)

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in moldavijska predsednica Maia Sandu sta spregovorili pred 70 tisoč glavo množico proevropskih patriotov, ki so se zbrali v Kišinjevu. Njuno sporočilo je bilo jasno: “Evropa je Moldavija in Moldavija je Evropa”.

“Zelo sem ponosna, da sem se znašla pred tako številčno množico ljudi, ki verjame v evropsko prihodnost Moldavije,” je v svojem nedeljskem govoru izpostavila Roberta Metsola in dodala, da je v Moldavijo prišla zato, da državi in njeni predsednici izrazi svojo podporo in preda sporočilo, da je Evropa Moldavija in da je Moldavija Evropa.

Evropski parlament je po besedah njegove predsednice prepoznal velika prizadevanja Moldavije pri usklajevanju s pravnim redom EU in pri izvajanju reform. “Moldavija je že pripravljena na globlje vključevanje v enotni trg EU,” je izpostavila po poročanju Euronews.

“Evropa je vaša družina in vaša pravica je, da izbirate usodo svoje države. Izberite Evropo in Evropa vas bo sprejela odprtih rok in srca,” je povedala v nadaljevanju in dodala, da v Evropi ni velikih in majhnih sil. “Verjamemo v priložnosti za vse, v enakost in svobodo.” Pred zbranimi je povedala, da bo država v Evropo prinesla košček Moldavije in Evropa se bo s tem okrepilo. “Verjamemo v iste vrednote, delimo isti pogled in naša prihodnost bo skupna. Skupaj se lahko soočimo z vsem.”

Foto: epa

Moldavijsko predsednico označila za vodjo, ki navdihuje
“V čast mi je, da stojim tukaj z Maio Sandu, žensko, ki pooseblja, kaj pomeni biti Evropejec. Vodja, ki navdihuje. Predsednica, ki ima pogum spremeniti tok zgodovine v Moldaviji in ki bo spremenila podobo Evrope. In gospa predsednica, želim si stati tik ob vas, ko bo vaša velika država uradno začela pristopna pogajanja, upam, da že letos,” je poudarila Roberta Metsola in pred zbranimi spomnila, da živimo v času nestabilnosti. Meni, da so lahko državljani ponosni na dejstvo, da so tisti, ki so skušali destabilizirati njihovo državo, bili neuspešni. “Moldavija je kljub grožnjam in ustrahovanju ponosna. Svet je videl vaš pogum, ko ste kljubovali ruskim grožnjam. Ko ste izbrali demokracijo namesto avtokracije, svobodo namesto strahu. Ko ste bili trdni.”

Foto: epa

V nadaljevanju je predsednica Evropskega parlamenta pohvalila radodarnost Moldavije z Ukrajinci. “To ste storili, ker verjamete v naše skupne vrednote in načelo evropske solidarnosti.” Zato je tudi Evropski parlament v teh težkih časih nenehno ponavljal svojo podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Republike Moldavije. “Obsodili smo vse poskuse destabilizacije vključno s političnim orožjem energije, dezinformacijskimi kampanjami, ponavljajočimi se kršitvami zračnega prostora in brutalno grožnjo s silo vaši državi,” je bila jasna.

Foto: epa

Moldavija je junija lani skupaj z Ukrajino prišla do statusa kandidatke za članstvo v EU, kar je moldavijska predsednica tedaj označila za “luč na koncu tunela”. Država, stisnjena med Ukrajino in Romunijo, se pogosto znajde v središču boja med Moskvo in Zahodom. Februarja je Sandujeva obtožila Rusijo, da skuša prevzeti oblast v njeni majhni državi. Imajo namreč odcepljeno regijo Pridnestrje, kjer je Rusija namestila majhno število vojakov.

Od oktobra 2021 je Evropska unija Moldaviji v obliki finančne pomoči zagotovila več kot milijardo evrov za krepitev odpornosti za lažje izvedbe reform, nujne pred vstopom v EU. “Na tej poti vas bomo podpirali tako dolgo in kolikor bo potrebno,” je sporočila Metsola in zagotovila, da bodo v  tem procesu v Evropskem parlamentu vedno našli pravega prijatelja in zaveznika.

Sara Kovač