V Nemčiji migranti pretepli politika iz vrst stranke Alternativa za Nemčijo

Andreas Jurca (Foto: Twitter)

Iz Nemčije prihaja novica o tem, da je bil predsednik lokalnega odbora stranke Alternativa za Nemčijo (Afd) v Augsburgu žrtev brutalnega napada s strani organizirane skupine migrantov. Andreas Jurca trdi, da je bil napad, ki se je zgodil ta vikend, politično motiviran. Napad pa vidi kot posledico nenehne agitacije proti stranki Afd, ki jo izvajajo tudi etablirane stranke. 

35-letni politik iz Augsburga Andreas Jurca je v zvezi z omenjenim napadom povedal, da se je na poti z zabave vračal domov s strankarskim kolegom, ko ga je brez kakršne koli provokacije ogovorila skupina tujcev, ki so ga vprašali, če je kandidat stranke AfD na izobešenih predvolilnih plakatih. Preden je Jurca lahko odgovoril, so ga pričeli udarjati in brcati ter vzklikati “jebe** nacist”. Skupil pa jo je tudi njegov kolega.

Po pretepu so Jurco, ki je sedmi na kandidatni listi stranke AfD za državne volitve, odpeljali v bolnišnico, kjer so njegovo stanje v ponedeljek zjutraj ocenili kot stabilno. V izjavi za javnost po napadu je potrdil, da so bili storilci napada res tujci. Po njegovih besedah pri tem ni imel v mislih Špancev ali Italijanov. “Ozadje tega napada je bilo očitno njegovo delo za AfD,” so po napadu zapisali v izjavi poslanske skupine.

Fotografije, ki so se pojavile na družbenih omrežjih, prikazujejo Jurca z dvema črnima modricama okrog očes in raztrganinami na obrazu. Zaradi poškodb glave je trenutno še na opazovanju v bolnišnici, zlomljen ima tudi gleženj. V intervjuju za publikacijo Deutschland-Kurier je po poročanju portala The European Conservative povedal, da bo zaradi napada neomajno povečal svoja politična prizadevanja.

Storilcev še niso identificirali
Identiteta storilcev ostaja neznana. Po družbenih omrežjih so zaokrožila različna ugibanja o politični motiviranosti napada, sam Jurca pa meni, da bi bil lahko napad politično motiviran. O natančnih razlogih za napad lahko le ugiba, prav tako pa ni bil zmožen povedati natančne številke nasilnežev, saj so ti po pretepu pobegnili s prizorišča. Policija je z dogodkom, ki se je zgodil v sobotnih jutranjih urah, seznanjena, a več podrobnosti javnosti ni želela posredovati. Medtem ko preiskava napada še poteka, so lokalne oblasti dejale, da si želijo, da pride do odkritja motiva za napad in identifikacije storilcev.

Omenjeni napad ne predstavlja prvega fizičnega napada na člana stranke AfD, ki sicer velja za protimigracijsko. Leta 2019 so namreč denimo zamaskirani skrajni levičarji napadli regionalnega vodjo stranke v Bremnu. Odgovor zvezne vlade na zahtevo poslanske skupine AfD kaže, da je bila leta 2020 večina napadov na predstavnike stranke usmerjenih proti članom stranke AfD ali ljudem, ki jih pripisujejo omenjeni stranki.

Ana Horvat