fbpx

V Nemčiji udarila ptičja gripa, primorani v zakol skoraj 30 tisoč kokoši!

Foto: epa

Regionalne oblasti v Nemčiji so sporočile, da so na račun ptičje gripe primorane v zakol približno 29 tisoč kokoši na vzhodnem delu območja Mecklenburgische Seenplatte, ki se nahaja na JV nemške zvezne dežele Mecklenburg – Predpomorjanska.

Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v zadnjih tednih več držav po Evropi poročalo o izbruhih ptičje gripe. Med omenjene države se uvrščajo tako Hrvaška, kot tudi Danska, Francija, Nemčija, Švedska, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne. Iz Belgije, Irske in Nizozemske so poročali o primeru okužbe pri prostoživečih pticah. Ptičjo gripo so prejšnji teden v ponedeljek odkrili tudi pri nas. Do sedaj so potrdili primera pri dveh labodih, ki sta bila najdena v občinah Piran in Izola. 

Kljub temu, da gre v tem konkretnem primeru za zakol skoraj 30 tisoč kokoši, se pristojni v Nemčiji zavedajo, da je potrebna previdnost glede širjenja gripe, namreč v 10-kilometrskem opazovalnem območju je približno 500 kmetij s skoraj 644.000 glavami perutnine, poroča Russia Today.

V odzivu na nedavne izbruhe je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) opozorila države, da bo za preprečitev nadaljnjega zaostrovanja razmer na celini potrebno tesno sodelovanje organov, ki so pristojni za zaščito živali, javnosti, okolja in zdravja pri delu. EFSA je priporočila podobne ukrepe kot jih imajo Združenem kraljestvu, vključno z neprekinjenim nadzorom prostoživečih ptic in njihovih jat, da se čim bolj zmanjša nalezljiv stik z živalmi na farmah. Vlada Združenega kraljestva bo od lastnikov perutnine dodatno zahtevala, da sprejmejo vrsto varnostnih ukrepov, vključno z zadrževanjem jat proste reje v zaprtih prostorih, dokler se ne oceni, da je grožnja minila.  Tveganje za okužbo pri prenosu ptičje gripe s ptic na ljudi  je zelo majhno, v redkih primerih, ko pa do tega vendarle pride, lahko pride do hudih posledic.

Foto: epa

Sara Kovač