fbpx

V Nemčiji za javni prevoz po novem obvezen pogoj PCT

Potniki v Berlinu čakajo na avtobus (foto: EPA)

Oblasti v Nemčiji razmišljajo o uvedbi pogoja PCT za uporabnike javnega prometa. Število okužb v 4. valu navkljub 67,5-odstotni cepljenosti še naprej iz tedna v teden narašča. Sedemdnevno povprečje po zadnjih podatkih znaša več kot 39 tisoč okužb dnevno.

Število novih primerov covida-19 v Nemčiji še naprej vztrajno narašča. Trenutna vlada Angele Merkel se poslavlja, vajeti pa bodo počasi prevzeli člani koalicije socialdemokratov, zelenih in liberalcev. Pogajanja o oblikovanju vlade še potekajo, so se pa zato lotili dela v spodnjem domu nemškega parlamenta.

V enem od takšnih osnutkov zakona je pričakovana nova koalicija predlagala zaostrovanje ukrepov v zvezi s preprečevanjem širitve sars-cov-2. Po novem zakonu bi v Nemčiji pogoj PCT veljal tudi za potnike javnega prometa, nekaj, kar je v Sloveniji prisotno že dlje časa, a število okužb ukrepu navkljub še vedno narašča. Poleg javnega prevoza bi PCT bil obvezen tudi na delovnem mestu so se strinjali Zeleni, SPD in FDP.

Ni konsenza o obveznem cepljenju

Za zdaj ostaja neznanka, kako bodo poskrbeli, da se bodo ljudje ukrepa držali, opozarjajo pri Reutersu. Navkljub novosprejetim ukrepom pa je predstavnica Zelenih Kathrin Goering-Eckardt medijem zaupala, da med bodočimi koalicijskimi partnerji ni konsenza glede obveznega cepljenja v sektorjih, kot so domovi za starejše.

Avtobus v Berlinu (foto: EPA)

Bundestag bo o novem osnutku zakona glasoval v četrtek, 18. novembra 2021. Nemški politiki si želijo, da bi se zakon uveljavil še pred iztekom obdobja izrednih razmer, 25. novembra 2021, ki je poskrbelo za pravno osnovo za pretekle ukrepe v času pandemije covida-19. Poleg zaostrovanja PCT bo novi zakon zveznim deželam podelil dodatna pooblastila, s katerimi se bodo lahko učinkoviteje soočali s pandemijo na lokalni ravni ter prilagajali ukrepe glede na lokalno stanje. So pa iz novega zakona črtani ukrepi, kakršna sta policijska ura in zapiranje šol. Kritiki se pritožujejo, da bo to vodilo do zmanjšanja občutka nevarnosti pred virusom v javnosti.

V Nemčiji je zaradi covida-19 od začetka pandemije umrlo 97.986 ljudi. To znaša 1.164 smrti na milijon ljudi, kar pa je vseeno občutno manj od povprečja držav članic EU, kjer beležijo 1.828 smrti na milijon prebivalcev. V Sloveniji je od začetka pandemije zaradi covid-19 po podatkih sledilnika covid-19 umrlo 4.958 ljudi.

Ivan Šokić