fbpx

V New Yorku napadalec z mačeto nad jude! Zaradi politične korektnosti je antisemitizem tam postal tabu tema!

Foto: Twitter

V New Yorku se je zgodil nov napad na jude, tokrat je temnopolt napadalec z mačeto napadel hasidijske jude v Monseyu ob praznovanju hanuke in jih pri tem pet zabodel. V New Yorku sicer beležijo skokovit porast zločinov iz sovraštva, od katerih jih je kar 80 odstotkov usmerjenih proti judom. A antisemitizem je tam postal tabu tema, saj številne napade med drugim povzročijo temnopolti, Latinoameričani in muslimani, v strahu pred obtožbami o rasizmu pa si ljudje o tem ne upajo razpravljati.

Iz Združenih držav Amerike poročajo o napadu na hasidijske jude. Tokrat je napadalec udaril ob praznovanju hanuke in sicer na domu rabina Rottenberga Shula, ki se nahaja ob sinagogi v newyorškem Monseyu. Domnevno temnopolti napadalec je v hišo vdrl okrog 9:50 ure po lokalnem času, tam pa je začel proti ljudem zamahovati z mačeto. V napadu je bilo zabodenih pet ljudi, storilec pa se je pognal za tistimi, ki so skušali pobegniti. Kot navaja RT, naj bi skušal vdreti tudi v samo sinagogo, kamor so se ljudje zabarikadirali, a mu to ni uspelo, zato je s kraja dogodka pobegnil.

Policija že aretirala osumljenca za napad
Tekom dneva je policija uspela aretirati osumljenca, za zdaj pa še ni jasno, ali so bile v napadu tudi smrtne žrtve. Vsaj dva izmed napadenih sta v kritičnem stanju. Kot je razvidno s fotografij in videoposnetkov na družbenih omrežjih, je na kraju dogodka pri preiskavi sodelovalo več deset policistov, obsežna pa je bila tudi iskalna akcija osumljenca. Predstavnik policije je za javnost sporočil: “Podrobno spremljamo poročila o več zabodenih v sinagogi v Monseyu.”

Odzval se je tudi newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je napad označil za “odvratno in strahopetno dejanje.”

Tudi župan mesta New Yorka Bill de Blasio se je odzval in je zagotovil, da ne bodo dovolili, da bi to postala nova normalnost, pri čemer bodo “uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da bodo dokončno preprečili takšne napade.”

Ker napade na jude izvajajo tudi temnopolti, Latinoameričani in muslimani, je antisemitizem postal tabu tema
Kot je pred meseci navedel David Marcus pri The Federalist, je newyorška policija letos zabeležila kar 67-odstoten porast zločinov iz sovraštva, od katerih jih je kar 80 odstotkov usmerjenih prav proti judom. A o antisemitizmu se v New Yorku skoraj ne sme več govoriti, Ginia Bellafante je za New York Times že oktobra lani zapisala: “Dejstvo, da so ljudje, ki izvajajo zločine iz sovraštva različnih ozadij zelo otežuje boj proti in razpravo o antisemitizmu v New Yorku.” Številne zločine iz sovraštva proti judom namreč izvajajo temnopolti, Latinoameričani in muslimani, o čemer pa se zaradi strahu pred obtožbami o rasizmu ne govori. “Če bi bili ti napadi izvedeni s strani belih moških s kapucami ali pa ‘MAGA’ kapami, gotovo ne bi bilo težko razpravljati o njih,” še meni Marcus.

Rok Krajnc