Več kot 600 udeležencev na konferenci o uravnoteženem starševstvu

Predsednik društva DOOR Iztok Ivančič (Vir: Društvo DOOR)

Več kot 600 udeležencev iz Amerike in Evrope si je v živo in po spletu ogledalo 2. mednarodno konferenco Izzivi uravnoteženega starševstva, ki je potekala 27. in 28. aprila 2023 na rektoratu Univerze v Novem Sadu v organizaciji Centra za enakopravno starševstvo iz Novega Sada v sodelovanju z veleposlaništvom Kraljevine Švedske.

Na dvodnevni konferenci so sodelovali številni strokovnjaki: psihologi, defektologi, psihiatri, socialni delavci, profesorji, pravniki. Spremljajoče aktivnosti predavanjem vabljenih strokovnjakov (spored je v prilogi), so bili tudi razstava, knjižna predstavitev in okrogle mize.

Oba dneva smo z navdušenjem spremljali predavanja dr. Craiga Childressa, ki je z več kot 100 spletnimi sledenji iz Amerike vzbudil največ zanimanja, predvsem ko je spregovoril o terapiji za otroke in starše, ki se znajdejo v situacijah, ko en starš otroka »spodbudi« k zavračanju drugega starša.

Dr. Craig A. Childress (Vir: Društvo staršev DOOR)

Konferenco je ves čas spremljalo pozitivno vzdušje predvsem predstavnikov sorodnih društev iz regije:

 • Ravnopravno roditeljstvo Bosne i Hercegovine (BIH),
 • Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (Hrvaška),
 • Društvo za otroke, starševstvo in resnico, DOOR (Slovenija),
 • Center za enakopravno starševstvo iz Severne Makedonije,
 • Centar ravnopravnog roditeljstva (Srbija),

ki sodelujejo od leta 2018, ko je iniciativo za pričetek regijskega sodelovanja dal predsednik Društva DOOR Iztok Ivančič. Društva sodelujejo organizacijsko in vsebinsko, saj imajo podoben cilj: sprememba ločitvene zakonodaje in sodno-socialnih postopkov tako, da bo doseženo uravnoteženo starševstvo kot najboljši interes otrok (med in po ločitvi).

Vir: Društvo staršev DOOR

V imenu društva DOOR je na konferenci nastopil njegov predsednik in član organizacijskega odbora konference Iztok Ivančič. V svoji predstavitvi je opozoril na bistveno razliko med ločitveno zakonodajo in postopki v razvitih evropskih državah in državami Zahodnega Balkana, kamor v tem kontekstu na žalost spada tudi Slovenija.

 

ZNANSTVENI ODBOR :

 • · prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinična psihologinja, integrativna psihoterapevtka za otroke, mladostnike in odrasle, Hrvaška,
 • · prof. doktorica Anna Bérešová, doktorica, sociologinja, Univerza za zdravje in socialno delo svete Elizabete, Bratislava, Medicinska fakulteta Univerze Pavel Jozef Šafárik, Košice, Slovaška
 • · Dr. Sc. Marija Mitković Vončina, dr. med., psihiater, klin. pomoč., Inštitut za duševno zdravje v Beogradu, Medicinska fakulteta Univerze v Beogradu, Srbija
 • · prim. Domači Stimac, dr. med, psihiater, subspecialist za pediatrijo in mladostniška psihiatrija, stalni forenzični strokovnjak, Nevropsihiatrija Bolnišnica “dr Ivan Barbot” Popovača, Hrvaška
 • · Dragutin Nikolič, profesor defektolog, Srbija
 • · Dejan Pavlovič, socialni delavec, Univerza za zdravstvo in socialne zadeve, “Sveta Elizabeta”, Bratislava, Slovaška, svetovalec v Centru v Bačkem Petrovcu, Srbija

Velik medijski odziv, vrhunski strokovnjaki in preko 600 udeležencev vsak dan so pokazatelj pomembnosti 2. mednarodne konference “Izzivi enakega starševstva”, ob zaključku katere je bila napovedana 3. mednarodna konferenca, ki bo v Zagrebu (Hrvaška) in ki jo bo organiziralo Hrvaško združenje za enako starševstvo (HURR).

Odhod slovenske delegacije na konferenco je v negativnem smislu zaznamovala odločitev MDDSZ, da društvu DOOR odvzame status delovanja v javnem interesu, ki ga je pridobilo 1. 2. 2022. Njihovo odločitev je na TV SLO napovedal minister Mesec. Ker je bilo v prispevku več neresnic in netočnosti vam prilagamo tudi komentar društva DOOR k objavljenemu prispevku.

Čeprav so bili vabljeni, se iz MDDSZ, Ministrstva za pravosodje in Ministrstva za zdravje nihče ni udeležil konference. Kar je nenavadno, saj v tem času poteka javna razprava o spremembi Družinskega zakonika, ki je temeljni zakon, ki opredeljuje ločitveno zakonodajo.

Celotna konferenca je dostopna na kanalu Youtube. Slovenska predstavitev je na pričetku drugega dne.

 

Pritožbe zoper poročanje RTV in besede ministra za delo
V društvu so se pred kratkim pritožili zaradi izkrivljenega poročanja RTV oz. novinarke Erike Pečnik Ladika. Poročanje naj bi bilo po njihovih navedbah nestrokovno, saj niso ločili strokovnih terminov skrbništvo in sostarševstvu. “Novinarski prispevek se izogne pravemu problemu sodno socialnih ločitvenih postopkov v Sloveniji: ti praviloma trajajo več let in v tem času so otroci pogosto brez kvalitetnega stika z enim od staršev, praviloma očetom. Poleg tega, da to povzroča nepopravljivo škodo na razvoju otrok, nakazuje tudi na sistemski in strukturalni problem,” so zapisali.

Zmotilo jih je tudi namigovanje ministra za delo Luke Mesca, da naj bi šlo pri podelitvi statusa delovanja v javnem interesu društvu DOOR za eklatantno politično odločitev. “Navajamo, da DOOR deluje nadpolitično. Predsednik ni član nobene politične stranke. V DOOR tudi ne preverjamo politične pripadnosti staršev, članov društva. Podporo za svoje vsebine iščemo pri vseh parlamentarnih strankah in tudi poslancih v Evropskem parlamentu. DOOR je leta 2021 po Zakonu o nevladnih organizacijah kandidiral za pridobitev statusa delovanja v javnem interesu. V okviru tega zakona je predvidenih več korakov. DOOR je izkoristil dane zakonske možnosti in status 1. 2 2. 2022 tudi pridobil. Ves ta čas izpolnjujemo vse pogoje, saj svojih aktivnosti v tem času nismo spreminjali. Ravno morebitni odvzem statusa po spremembi vodstva MDDSZ bi pomenil eklatantno politično odločitev in povzročil veliko škodo za društvo, ki deluje strokovno, povezovalno in v korist otrok,” so zapisali.

Društvo DOOR, G. K.