fbpx

V Pakistanu žensko polil z žvepleno kislino, da ne bi postala stevardesa – po desetih letih operacij je šele na pol poti do končne preobrazbe

Foto: printscreen, Crown Clinic

Ljubosumni prijatelj, ki ni želel, da ljubka Pakistanka postane stevardesa, ji je to preprečil tako, da jo je po obrazu polil z žveplovo kislino. Bila je grozljivo poškodovana, a je kljub vsemu preživela. 

Devetindvajsetletno Kanwal Qayyum iz Pakistana je nekdanji prijatelj medtem, ko je spala, polil z žvepleno kislino. V napadu je utrpela strahotne poškodbe. Med drugim je v celoti izgubila nos, kirurgi pa se že zadnje desetletje trudijo, da bi ji povrnili obraz. Vsekakor gre prav njim zasluga, da ima Kanwal spet obraz, in sicer so naredili rekonstrukcijo tako celotnega obraza kot tudi v celoti obnovili njen nos, in to kar s pomočjo tkiva iz njenega stegna. Fotografije prikazujejo izredno preoblikovanje v Kanwalinem videzu, torej, kakšna je bila pred desetimi leti, ko so jo polili s kislino, in zdaj, ko so ustvarili novi nos posebej zanjo, piše Daily Mail.

Foto: Youtube

Končno ima spet prave obrvi in trepalnice
Eden od kirurgov, ki ji pomaga do preobrazbe, je kirurg Asim Shahmalak iz Manchesterja. Slednji je pripotoval v pakistansko mesto Karači in ji pomagal s presaditvijo las, ji ustvaril nove obrvi in trepalnice. Slednje je ustvaril tako, da je iz zadnjega dela lasišča presadil nekaj njenih las. Pred kratkim je Shahmalak ponovno obiskal Karači in svojo pacientko, ki mu je ponosno pokazala svoje nove obrvi in trepalnice, ki so zrasle po Shahmalakovem posredovanju. Omenjeni zdravnik jo je sicer operiral šele pred dvema letoma, pred tem pa si je Kanwal s črno barvico risala obrvi, da je dajala vtis, da jih ima še vedno.

Nadvse hvaležna
Kanwal pa zdaj načrtuje novo operacijo nosu, obenem pa o kirurgu Shahmalaku pravi: “Ne morem se dovolj zahvaliti zdravniku – povsem je spremenil moj obraz. Spet imam svoje obrvi in nove trepalnice.”

Foto: Youtube

Kislino, ki so jo uporabili v napadu na Kanwal, je po zelo nizki ceni, le nekaj evrov, možno kupiti kar na pakistanskih ulicah, ne da bi moral kupec komurkoli pojasnjevati, za kaj jo bo uporabil.

Kirurg razkril, da se je po napadu poročila
Kirurg Shahmalak pa je dejal: “Kanwal je ena najpogumnejših žensk, kar sem jih kdaj srečal. Kirurgi so opravili izjemno delo in obnovili njene značilnosti. Vesel sem, da sem ji lahko pomagal do novih obrvi in trepalnic. Čudovito je, ko slišim, da je v svojem življenju obrnila novi list, da je našla srečo in se poročila. Preoblikovan ima tudi nos in vsakič, ko jo vidim, je viden izjemen napredek. Zelo je navdihujoče, da sem bil lahko del njenega okrevanja.”

Foto: Crown Clinic

Pomagal še petim ženskam, ki jih je dočakala enaka usoda kot Kanwal
Shahmalak pa je Kanwal med zadnjim obiskom v Pakistanu povedal še za sedem drugih kirurgov, ki ji bodo pomagali do ponovne presaditve las, obrvi in trepalnic še enkrat v letošnjem letu. Vsi so iz klinike Crown iz Velike Britanije. Sicer pa je Shahmalak vložil okoli 60 tisoč evrov lastnega denarja in tako pomagal Kanwal ter še petim drugim ženskam, ki so jih prav tako napadli s kislino – eno je na primer polil nek moški, ki mu je ženska na njegovo snubitev rekla ‘ne’. Shahmalak je še dodal: “Ko sem slišal zgodbe teh žensk, sem jokal. S kislino so bile polite, ker so zavrnile moškega – z ljudmi so lepše ravnali v srednjem veku. Pomoč pri obnovi njihovega obraza je nekaj najbolj plemenitega, kar opravljam. Samo videti njihove nasmeške po posegu je neprecenljivo plačilo.” Zdravnik Shahmalak se je sicer rodil v Karačiju, vendar se je kasneje preselil v Veliko Britanijo.

Marjanca Scheicher