V prvem sojenju za vojne zločine ruski vojak obsojen na dosmrtno ječo

Ruski vojak obsojen na dosmrtno ječo (foto: epa)

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bil 21-letni ruski vojak obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi umora neoboroženega moškega v prvem ukrajinskem sojenju za vojne zločine po invaziji Rusije, poroča STA.

Kijevsko sodišče je ruskega vojaka Vadima Šišimarina, ki so mu sodili za umor neoboroženega civilista, spoznalo za krivega vojnih zločinov in ga obsodilo na dosmrtni zapor, poročajo tuje tiskovne agencije. To je bilo prvo sojenje za vojne zločine v Ukrajini po ruski invaziji in ima za Ukrajince velik simbolni pomen.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je sodnik Sergij Agafonov dejal, da je sodišče ugotovilo, da je Vadim Šišimarin kriv in ga obsodilo na dosmrtno ječo. Po njegovih besedah je Šišimarin  kršil mednarodno humanitarno pravo in bil spoznan za krivega naklepnega umora.  Šišimarin, narednik ruske vojske, ki je vodil enoto v tankovski diviziji, je minuli teden na sodišču priznal, da je s strelom iz avtomatske puške ubil 62-letnega Oleksandra Šelipova v vasi Čupahivka na severovzhodu Ukrajine. Ob tem je tudi izrazil obžalovanje za svoje dejanje, tudi vdovi, ki ga je v četrtek prišla pogledat v oči.

Nad sodbo se bodo pritožili
Po poročanju STA, ki navaja besede Reutersa, je Šišimarin, oblečen v trenirko modre in sive barve s kapuco, danes molče spremljal sodni proces izza steklene pregrade in ob razglasitvi razsodbe ni pokazal čustev, njegov odvetnik Viktor Ovsjanikov pa je že napovedal, da se bo na sodbo pritožil. “To je najstrožja kazen in vsak razumen človek bi jo izpodbijal. Prosil bom za razveljavitev sodbe sodišča,” je po navedbah AFP zatrdil odvetnik, poroča STA. Ovsjanikov je sicer v svojem zaključnem nagovoru minuli teden sodišče pozval, naj njegovega klienta oprostijo, saj da je šlo za izpolnitev formalnega ukaza.

Sojenje ima velik simbolni pomen za Ukrajino, ki je Rusijo obtožila grozodejstev in brutalnosti nad civilisti med invazijo. Po navedbah Kijeva so identificirali več kot 10.000 morebitnih vojnih zločinov, še navaja Reuters. Rusija obtožbe o namernem ubijanju civilistov in sodelovanju v vojnih zločinih sicer zavrača, uradno pa se na sodbo še niso odzvali.

Ana Hribar