fbpx

V Romuniji medved raztrgal človeka! Ker so jih “naravovarstveniki” zaščitili je sledila katastrofa …

Foto: epa

V petek se je v Romuniji, državi z največjim številom medvedov v Evropi, zgodil primer napada medveda na človeka s smrtnim izidom. Tam so jih leta 2016 na pritiske nevladnih organizacij zaščitili, zaradi česar so se pretirano namnožili, sledili so konflikti. Tudi v Sloveniji se lahko zgodi podobna situacija, saj je upravno sodišče na pobudo nevladne organizacije Alpe Adria Green ustavilo odstrel medvedov in volkov. Naša mala dežela je z okoli tisoč medvedi, po nekaterih ocenah pa jih je bistveno več, država z največjo gostoto medvedov.

V Romuniji se je v petek po dolgem času zgodil tragičen primer napada medveda na človeka, ki se je končal s smrtnim izidom za napadenega.

Kot poročajo mediji, so šli trije ljudje v gozd nabirati zemljo za nasad rož, pri tem pa se je eden izmed njih ločil od skupine. Preostala dva sta videla medveda, ki se približuje prvemu, vendar ta ni pravilno ocenil grozeče nevarnosti. Medved ga je napadel in mu raztrgal prsni koš, da je je zaradi posledic umrl med prevozom v bolnico.

Takšnih prizorov je vse več. (Foto: epa)

Medvedja populacija v Romuniji je najštevilčnejša v Evropi (če ne štejemo Rusije), saj jo ocenjujejo na 7 tisoč primerkov. Konfliktnih primerov ni bilo, dokler nevladne organizacije leta 2016 niso ustavile odstrela, zaradi česar so se medvedje, ki imajo hitro sposobnost reprodukcije, pretirano namnožili. V zadnjih dveh letih so tako odstrelili zgolj nekaj medvedov – gre za tako imenovane odstrele problematičnih medvedov, pred prepovedjo pa so jih letno odstrelili med 400 in 500, kar je ohranjalo populacijo na stabilni ravni in stran od možnih konfliktov.

Le še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do tragedije
Spomnimo, da je upravno sodišče RS tudi v Sloveniji zadržalo izvajanje odloka o odvzemu rjavega medveda iz narave, po katerem je do 30. septembra predviden odvzem 200 medvedov. Zahtevo za izdajo začasne odredbe je vložila okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ki oporeka odločitvi vlade, upravno sodišče pa je izvajanje odloka zadržalo do izdaje pravnomočne odločbe. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se je kritično odzvala, da odločno nasprotujejo, da se z vlaganjem tožb nekaterih posameznikov (pod krinko varovanja okolja) proti povsem legitimnim odločitvam vlade, skuša neodgovorno vplivati na kakovost življenja na podeželju in posledično omejevati kmetom ustavno pravico do kmetovanja. Populacija medvedov v Sloveniji je stabilna in že presega številčnost, ki jo dovoljuje okolje.

C. Š.