V Romuniji medved raztrgal človeka! Ker so jih “naravovarstveniki” zaščitili je sledila katastrofa …

Foto: epa

V petek se je v Romuniji, državi z največjim številom medvedov v Evropi, zgodil primer napada medveda na človeka s smrtnim izidom. Tam so jih leta 2016 na pritiske nevladnih organizacij zaščitili, zaradi česar so se pretirano namnožili, sledili so konflikti. Tudi v Sloveniji se lahko zgodi podobna situacija, saj je upravno sodišče na pobudo nevladne organizacije Alpe Adria Green ustavilo odstrel medvedov in volkov. Naša mala dežela je z okoli tisoč medvedi, po nekaterih ocenah pa jih je bistveno več, država z največjo gostoto medvedov.

V Romuniji se je v petek po dolgem času zgodil tragičen primer napada medveda na človeka, ki se je končal s smrtnim izidom za napadenega.

Kot poročajo mediji, so šli trije ljudje v gozd nabirati zemljo za nasad rož, pri tem pa se je eden izmed njih ločil od skupine. Preostala dva sta videla medveda, ki se približuje prvemu, vendar ta ni pravilno ocenil grozeče nevarnosti. Medved ga je napadel in mu raztrgal prsni koš, da je je zaradi posledic umrl med prevozom v bolnico.

Takšnih prizorov je vse več. (Foto: epa)

Medvedja populacija v Romuniji je najštevilčnejša v Evropi (če ne štejemo Rusije), saj jo ocenjujejo na 7 tisoč primerkov. Konfliktnih primerov ni bilo, dokler nevladne organizacije leta 2016 niso ustavile odstrela, zaradi česar so se medvedje, ki imajo hitro sposobnost reprodukcije, pretirano namnožili. V zadnjih dveh letih so tako odstrelili zgolj nekaj medvedov – gre za tako imenovane odstrele problematičnih medvedov, pred prepovedjo pa so jih letno odstrelili med 400 in 500, kar je ohranjalo populacijo na stabilni ravni in stran od možnih konfliktov.

Le še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do tragedije
Spomnimo, da je upravno sodišče RS tudi v Sloveniji zadržalo izvajanje odloka o odvzemu rjavega medveda iz narave, po katerem je do 30. septembra predviden odvzem 200 medvedov. Zahtevo za izdajo začasne odredbe je vložila okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ki oporeka odločitvi vlade, upravno sodišče pa je izvajanje odloka zadržalo do izdaje pravnomočne odločbe. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se je kritično odzvala, da odločno nasprotujejo, da se z vlaganjem tožb nekaterih posameznikov (pod krinko varovanja okolja) proti povsem legitimnim odločitvam vlade, skuša neodgovorno vplivati na kakovost življenja na podeželju in posledično omejevati kmetom ustavno pravico do kmetovanja. Populacija medvedov v Sloveniji je stabilna in že presega številčnost, ki jo dovoljuje okolje.

C. Š.

 • Franc Šink

  Kljub se mi zdijo slovenski politiki nevarnejši od naših medvedov !

  • Hun

   So tudi zaščiteni pred roko pravice, kot kočevski medvedje.

  • Steiermark

   pozabil si dodati, besedico “rdeči politiki”…..

 • Hun

  BB francoska muza filma in mode, prav tako za zaščito živali, obenem pa kritizira islamizacijo in glasno podpira nacionalistko Le penovo.

  • xtc

   Mogče pa sumi ,da bi lahko bili islamisti in medvedi “prijatelji”.

   • Steiermark

    zveri so pač zveri, pa naj bodo v obliki medvedov ali pa islamskih teroristov….

 • xtc

  Sem velik zagovornik živali,a vendar je pri takih zvereh treba biti previden,sploh,če se podajajo v bližino naselij je zelo nevarno.
  Velikokratljudje te živali sami privabljajo z odmetavanjem hrane,delno pa se pojavi tudi zaradi prevelike populacije,saj se morajo selitibližje naselij.
  Zato je vzdrževanje razumnega števila medvedov nujno.
  Sevedapa je omenjeni napad lahko res posledica medveda ali pa tudi človeka.
  Če so medveda opazili bi se morali odstraniti.
  definitivno pa je treba vedeti,da je lahko šlo mogoče za medvedko z mladiči ali pa pogostokrat se zgodi,da nekateri ljudje preprosto oddajajo vonj ali uporabljajo gibe,ki nekatere živali,ki sicer nikoli ne napadejo požene v napad.
  Sosedje so imeli psa ,ki ni nikoli nikomur nič naredil,a je enkrat prišel k hiši človek,ki ga preje nikoli še ni bilo pes je dobesedno podivjsl in se zaganjal proti njemu-kar drugače ni nikoli storil.
  Skratka če opaziš medveda ali podobno zver se ji umakneš,sicer redko napade,napade pa največkrat ,če se počuti ogroženo.

 • Darth Vader

  zato pa, ko hodite po gozdu……bodite glasni :) načeloma se vsak medved izogiba človeka, če ga le zasliši in zavoha, zato med hojo po gozdu redno prdite…..za volkove pa uporabljajte modificirano sprehajalno palico, ki je na eni strani ostro kopje, na drugi strani pa pohodna palica :) pa ene 100 petard v nahrbtnik pa ene 2 signalne bakle, ki gorijo 5min :)……za vsak slučaj, ker volkovi napadejo v tropu in te obkolijo napadejo pa vedno izza hrbta :) če pa jim blizu nosa eksplodira vsaj navadna piratka (optimalno je topovski udar, sam pol od volka ostanejo samo še kosi kožuha in mal drobovja po krošnjah dreves) jih pa to večinoma dovolj preplaši, da gredo poiskat svojo bolj naravno hrano, kot so krave, konji, ovce, kokoši, koze :) dejansko bi bilo bolj enostavno, če bi pravico do nošenja orožja zapisali v ustavo, tako kot pravico do vode…..ki jo sicer drago plačujemo preko položnic lokalnega javnosektorskega podjetja za vodovod in komunalo ampak vseeno…..a če bi imeli zapisano pravico do nošenja orožja v ustavi, to pomeni, da bi imeli lokalno podjetje v smislu orožarna? pa bi notr tudi zapravlal davkoplačevalski denar za brezvezne javne investicije?

 • dare326

  Več medvedov, manj migrantov.

  • Ivan Friderik Novak

   Ni slaba ideja.

 • dob

  Romunski medvedi spoštujejo romunsko ustavo približno toliko kot slo-komunisti slovensko. Oboji so zaščiteni.

 • šmentanamuha

  Tole je sramoten članek, nastrojen proti medvedji populaciji. Ljudje so medveda opazili in so se mu kljub temu sprehajali pred nosom, namesto da bi se umirili in čim prej odšli. Očitno se je medved počutil ogroženega, sicer ne bi napadel. Zgodba se mi zdi podobna kot tista pred leti v Sloveniji, ko je en prenapetež razkazoval svoji punci in tastu medvedji brlog z mladiči in skoraj ostal brez glave. Samico so nato ustrelili, mladički pa so od lakote poginili. Tip je potem zahteval odškodnino od države in še kaj.
  Ne morem verjet, da poskušate na tako pritlehen način senzibilizirati javnost za pomor medvedov.
  Iz številke 600 ste zdaj prišli že kar na 1000 osebkov, ki stojijo v pozoru, da ubijejo kakšnega “nedolžnega” človeka. Medved se človeku umakne in ga ne napada, če te ne rine vanj. Naključna srečanja so pa tako kot naključne nesreče, ki jih ne moremo predvidet in napovedat njihovega izida. Sicer pa pri nas mislim da že celo stoletje ni bil zabeležen noben smrtni primer ob srečanju z medvedom.

  • Ivan Friderik Novak

   Se je zgodil pred mnogimi leti v Ambrusu, smrtni primer namreč, kjer se je medved “futral” z ostarelo ženščino, ki je nabirala gobe.

   • šmentanamuha

    Ambrus, Cigani? Če veš, da je neko področje medvedov teritorij in greš tja nabirat gobe, sam izzivaš, se ti ne zdi? Sicer pa je statistika smrti človek :medved praktično nič s strani medveda.

 • yallawalla

  ta romunski medved ni napadel kogarkoli. Napadel je ameriške turiste….baje je medved ena pamentnejših živali ?!

  http://www.nbcnews.com/id/19403904/ns/world_news-europe/t/bear-mauls-us-tourist-death-romania/

 • NezaKogovsekSalamon

  Ne bi bilo slabo, če bi kakšen “ponesreči” zašel v Murgle…

 • NezaKogovsekSalamon

  205 komentarjev, 33 plusov.
  To pove več ali manj vse o tebi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!