fbpx

V samo 48 urah ženske izginile z ulic Kabula, prodaja burk poletela v nebo!

Foto: epa

Gneča na ulicah Kabula vzbuja občutek, da se s prihodom talibanov ni spremenilo prav nič. Ljudje hodijo v naglici, medtem ko lastniki trgovin urejajo svojo pisano blago in policija usmerja promet. Vendar obstaja ena velikanska razlika – skoraj ni opaziti žensk. Odkar so v nedeljo talibani prevzeli afganistansko prestolnico, so ženske večinoma ostale v zavetju zaprtih prostorov.

Talibani so večkrat poudarili, da bodo pravice žensk pod njihovo vladavino zaščitene, vendar je več kot očitno, da Afganistanke obljubam ne nasedajo slepo in se bojijo, kaj vse jih še čaka.

Sedaj je na ulicah veliko manj žensk kot pred nekaj dnevi. Pogumnejše so običajno oblečene bolj konservativno kot prej, njihovi obrazi so pogosto pokriti z nikabi ali tančicami. Mnoge izobražene in neustrašne ženske, ki so v zadnjem desetletju zgradile svojo kariero, obupano iščejo izhod in so zaskrbljene, da bi lahko postale tarče talibanov.

“Razmišljam o svoji prihodnosti, hčerah, kaj se bo zgodilo z njimi, če me ubijejo. Dve hčerki bi ostali brez matere,” je za CNN dejala ženska, ki je zaradi varnosti ostala neimenovana. V preteklosti je delala za številne mednarodne nevladne organizacije. Pravi, da njih že nekaj dni obupno prosi za pomoč, vendar odziva še ni.  “Ni lahko. Imam več kot 10 let izkušenj pri delu z mednarodnimi organizacijami in nobena mi še ni pomagala.”

Raste prodaja burk
Prihod talibanov je na eno izmed trgovin z oblačili v središču Kabula vplival pozitivno v smislu pospešitve poslovanja. Lastnik omenjene trgovine je namreč pojasnil, da je v zadnjih dneh prodal veliko burk. Ta kos oblačila pokriva telo od glave do pet, z očesom na očesu. To so bila obvezna oblačila za ženske, ko so talibani nazadnje vladali Afganistanu v devetdesetih letih. Burke so bile v zadnjih dveh desetletjih v Kabulu precej redkejše, vendar je novica, da so se vrnili talibani, spodbudila prodajo, poroča Index. Trgovec je dejal, da so njegove stranke večinoma prestrašeni moški, ki kupujejo burke za svoje žene, hčere in druge ženske, ker menijo, da bo odslej nošenje burke edini način za varno gibanje po ulicah.

Foto: epa

Talibani zaenkrat še naprej vztrajajo, da bo življenje še naprej teklo normalno, vladnim uslužbencem pa sporočajo, naj se vrnejo na delo. Talibanski voditelji trdijo, da ni nevarnosti za “premoženje, čast in življenje” afganistanskih državljanov, svojim borcem pa so rekli, naj ne vstopajo v domove ljudi in naj jim ne odvzamejo avtomobilov. Vendar samo gole obljube ne zadoščajo za lajšanje skrbi. Močno oboroženi talibanski borci, ki patruljirajo v središču Kabula, morda še ne uvajajo strogih pravil o življenju ljudi, vendar je strah, da bi se to lahko kadar koli spremenilo, vseprisoten.

Na tiskovni konferenci obljubili spoštovanje pravic žensk, verjame jim le malokdo
Talibani so včeraj imeli tiskovno konferenco, na kateri so dejali, da bodo spoštovali pravice žensk. Niso pa pozabili poudariti pomembne razlike – da bo šlo za pravice žensk na njihov način. “Jamčimo vse pravice žensk v skladu s šeriatskim pravom. Ženske lahko delajo v izobraževanju in zdravstvu. Če je to v interesu mednarodne skupnosti, ji sporočite, da bodo naše ženske imele vse pravice po šeriatu. Naše ženske so muslimanke in morajo spoštovati šeriatsko pravo,” so med drugim dejali.

Nina Žoher